Organisator EK 2024 moet streng toezien op mensenrechten

Het land dat het Europees voetbalkampioenschap van 2024 organiseert moet streng toezicht houden op de handhaving van mensen- en arbeidsrechten. Dat heeft UEFA-president Aleksander Ceferin duidelijk gemaakt. De landen moeten er ook alles aan doen om corruptie te weren.

"Het beschermen van dergelijke rechten is zeer belangrijk voor de UEFA en hoe vroeger we dat duidelijk maken hoe beter", zegt Ceferin. "Landen die een poging doen om het toernooi te organiseren moeten dan ook al direct aan kunnen tonen dat ze die rechten kunnen waarborgen."

De strijd om de organisatie van het EK van 2024 gaat tussen Duitsland en Turkije. Duitsland heeft ervaring met het organiseren van grote voetbaltoernooien: het land organiseerde de WK's van 1974 en 2006 en, zoals uiteraard elke Nederlander dient te weten, het EK van 1988. Turkije organiseerde nog nooit een groot eindtoernooi.

De UEFA kiest in september volgend jaar een gastland voor het EK. Met zijn uitspraken van dinsdag wil Ceferin toestanden als in Qatar en Rusland voorkomen. Die landen organiseren de WK's van 2022 en 2018, maar er heerst felle kritiek over het uitbuiten van arbeiders uit bijvoorbeeld Noord-Korea.