12-jarige curlster maakt samen met vader indruk op WK

Afgelopen week werd in het Canadese Lethbridge het wereldkampioenschap curling voor gemengde dubbels gehouden. Volgend jaar zal dat onderdeel tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang haar olympisch debuut maken en het WK was het tweede en laatste kwalificatietoernooi.

Een van de meest opvallende teams kwam uit Denemarken. Niet omdat ze iedereen domineerden, of zoals de Noorse mannen wel eens doen in gekke broeken ten tonele verschenen, maar omdat een van de teamleden nog wel erg jong is.

Nathalie Wiksten is namelijk nog maar twaalf lentes jong en speelt samen met vader Kasper. "We begonnen dit jaar voor de lol eens aan curling te doen", legt Kasper uit. "Het was gewoon bedoeld als een vader-dochter-activiteit, meer niet, en ineens plaatsten we ons voor het WK. Het is dus vrij snel gegaan, maar we vinden het geweldig", klinkt het enthousiast.

Vader en dochter Wiksten sloegen bepaald geen modderfiguur. In de allereerste wedstrijd werd Bulgarije met 11-1 opzij geschoven, waarna een aantal verliespartijen volgden - hoewel vooral Wales en Noorwegen het bijzonder moeilijk hadden om het duo te verslaan. In de slotwedstrijd moest Servië er met 13-6 nog aan geloven en dus gingen de twee met opgeheven hoofd terug naar Denemarken.

"We hadden een paar teleurstellende wedstrijden, waar het leuk was geweest als we iets beter hadden gespeeld. Maar goed, samen met Nathalie op een WK spelen was al onbeschrijflijk gaaf. We hebben allebei enorm veel geleerd en het belangrijkste was om, naast plezier te hebben, veel te leren over het spelen van het gemengd dubbel", zegt Kasper, die er met zijn dochter niet in slaagde een olympisch startbewijs te veroveren.

Curling kent in tegenstelling tot veel andere sporten geen minimale leeftijd op de Spelen. Stella Heiss was in 2010 de jongste deelneemster ooit: de Duitse was in Vancouver 17 jaar. In 1988 deed de Amerikaanse Erika Brown op 15-jarige leeftijd ook al mee, maar curling was destijds een demonstratiesport. Op 41-jarige leeftijd was ze er in Sochi in 2014 overigens ook weer bij.