Wielerwereld geschokt na dood 'grappenmaker' Scarponi

De wielerwereld is in diepe rouw na de plotselinge dood van Michele Scarponi. De renner van Astana kwam zaterdagochtend om het leven nadat hij tijdens een trainingsrit werd aangereden. Vrijdag keerde hij na een sterk optreden in de Tour of the Alps, waar hij zelfs zijn eerste profzege sinds 2013 boekte, terug naar zijn vrouw en twee jonge kinderen. 

Al de hele ochtend sturen profteams- en renners berichten de social media op. "Ik weet het niet...ik heb er geen woorden voor, mijn vriend", schrijft oud-ploeggenoot Vincenzo Nibali. "Ik voel me verlamd en heb geen woorden voor het nieuws over de dood van Scarponi, een groot persoon en iemand die altijd een aanstekelijke lach op zijn gezicht had", aldus Alberto Contador, wiens dopinggebruik Scarponi de eindzege in de Giro d'Italia van 2011 opleverde.

Veel renners halen herinneringen op en één ding lijkt duidelijk: Scarponi was geliefd in het peloton. Volgens ploeggenoten en concurrenten had de joviale Italiaan altijd een lach op zijn gezicht en hield hij ervan de clown uit te hangen. Ook was hij ongetwijfeld een van de weinige profrenners die wel eens met een papegaai trainden: Frankje, een vogel met de kleuren van Astana en liefhebber van Scarponi's helm, vloog meerdere malen mee met de Italiaan, die daar dan filmpjes van op Twitter zette.