'Britse kanobond: seks = plek in het team

De Britse kanobond verkeert in zwaar vaarwater. De bond is een onderzoek gestart naar de aantijgingen van een van de atleten over een niet nader genoemde coach. Die coach zou namelijk een wel heel opmerkelijke eis hebben gesteld voor het verzekeren van een plekje in de nationale selectie.

Een ervaren, maar anonieme atlete binnen het team beschuldigde een coach er tegenover Britse media van haar een plekje in de selectie te garanderen als ze seks met hem zou hebben. De betreffende coach is in december vorig jaar al geschorst, zo liet de bond eerder deze maand weten. 

De nieuwste aantijgingen gaan onder meer over de relatie die de coach met een minderjarige juniore uit het team gehad zou hebben. Daarnaast wordt hij ervan beschuldigd de ouders van een atlete te hebben bedreigd, nadat die in 2009 duidelijk maakten naar de bond te willen stappen over zijn gedrag richting de vrouwelijke atletes.

In datzelfde jaar kreeg de grote baas van de Britse kanobond, John Anderson, al een brief van de voltallige selectie bij de mannen, waarin ook zij hun zorgen over de behandeling van hun vrouwelijke teamgenoten kenbaar maakten. Anderson zou daar nauwelijks op gereageerd hebben, iets wat de bond nu afdoet als onzin. 

De kanobond lijkt zich overigens drukker te maken over de vraag of ze wel of niet op tijd gehandeld hebben dan over de beschuldigingen jegens de coach. Het kanovaren is een van de voornaamste olympische sporten in Groot-Brittannië, dat bij de toplanden in de wereld gerekend mag worden.