Pechtold ziet vooruitgang in formatieberaad

"Het gaat er soms stevig aan toe, maar we maken absoluut stappen", zei D66-leider Alexander Pechtold donderdag voor het begin van de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet. "Het is soms wel heftig."

De D66-voorman verwacht dat na de vakantie van volgende week alle vier partijen weer aanschuiven aan de formatietafel onder leiding van informateur Edith Schippers. D66, VVD, CDA en GroenLinks praten sinds eind maart over een coalitie.

Pechtold "ziet nog wel een hoop problemen". Vanaf het begin is duidelijk dat immigratie en integratie, de inkomensverdeling en het klimaat punten zijn waar de partijen ernstig over verschillen. Woensdag gaf VVD-leider Mark Rutte ook al aan dat het soms knettert, maar ook hij verwacht na volgende week verder te gaan.

Tot nu toe houden de vier partijen de gelederen angstvallig gesloten: één voor één melden ze in hun eigen bewoordingen dat er goed wordt overlegd, maar dat de verschillen groot zijn. Waar in eerdere formaties regelmatig bewust of onbewust inhoudelijke naar de pers lekten, is dat tot op heden nog niet gebeurd. We kunnen slechts gissen naar de onderwerpen die bij Edith Schippers aan tafel worden besproken.

Pechtold ziet vooruitgang in formatieberaad
Pechtold ziet vooruitgang in formatieberaad (Foto: ANP)