Explosie Veendam heeft enorme impact

De man die woensdag om het leven kwam door de explosie in een appartement in Veendam is de 37-jarige bewoner. Dat heeft de brandweer bekendgemaakt.

De politie is nog bezig met onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing waardoor het appartementencomplex aan de Julianalaan zwaar beschadigd raakte. De man was psychiatrisch patiënt. Hij was onder behandeling bij het psychiatrisch centrum van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zijn dood is reden voor intern onderzoek, bevestigde het UMCG na berichtgeving door RTV Noord. Daarnaast is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht.

Het ziekenhuis noemt het "zeer verdrietig dat het zo gelopen is'' en stelt dat er "geen aanleiding was om een dergelijke escalatie te verwachten''. In verband met de privacy van de man wil het ziekenhuis niet nader op zijn situatie ingaan. Onderzoek moet nog definitief uitwijzen hoe de explosie is ontstaan. Woningcorporatie Acantus was in verband met de problemen op zoek naar een andere woonruimte voor de man.

Enorme impact
Ongeveer dertig bewoners van het appartementencomplex kunnen woensdag nog niet terug naar hun huis. Burgemeester Sipke Swierstra van de gemeente Veendam zei woensdag op een persconferentie dat het gaat om de mensen die in het rechterdeel van het gebouw wonen. Zij hebben onderdak gevonden bij onder meer familie en vrienden. Ook is voor onderdak in een hotel gezorgd. Bewoners van het linkerdeel van het complex kunnen woensdagavond wel terug naar huis.

Na de gasexplosie werden alle 36 appartementen in het complex ontruimd, bewoners en andere omwonenden werden opgevangen in een nabijgelegen zalencentrum. Swierstra sprak met getroffen bewoners. "Het gaat om veel oudere mensen. Ze zijn enorm geschrokken en voelen zich enorm aangetast in hun gevoel van veiligheid. Ook zijn ze bezorgd over hun woonsituatie. Ze zullen nog lange tijd te kampen krijgen met de naweeën hiervan. De impact is echt enorm.''

Onderzoek bij ziekenhuis na explosie Veendam
Onderzoek bij ziekenhuis na explosie Veendam (Foto: ANP)