'Duitser Schmidt eerste keus KNVB als opvolger Blind'

Volgens De Telegraaf heeft voetbalbond KNVB een lijstje opgesteld met kandidaten om Danny Blind op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal. Voor 1 mei wil men de nieuwe bondscoach aangesteld hebben, die Nederland alsnog naar het WK van 2018 moet helpen.

De krant meldt dat er twee voorname kandidaten zijn. De eerste keus van de KNVB zou de 50-jarige Duitser Roger Schmidt zijn. Hij werd vorige maand ontslagen bij Bayer Leverkusen, dat een bijzonder teleurstellend seizoen kent in de Bundesliga. In het seizoen 2013/14 won hij met Red Bull Salzburg de Oostenrijkse dubbel: de landstitel en de beker.

Met Leverkusen eindigde Schmidt in zijn eerste seizoen als vierde, waarna de club vorig jaar derde werd. Dit jaar gaat het niet best en op het moment staat Leverkusen op plek twaalf. Als Schmidt daadwerkelijk de nieuwe bondscoach wordt is het voor het eerst sinds 1978 dat een buitenlander de scepter zwaait bij Oranje. De vorige keer ging dat overigens bepaald niet verkeerd. Ernst Happel nam eind augustus 1977 het stokje over van Jan Zwartkruis en leidde Nederland nog geen jaar later naar de tweede WK-finale op rij. 

De tweede man op het lijstje zou Henk ten Cate zijn, die eerder al aangaf zichzelf nog niet echt als bondscoach te zien, maar daarbij wel aantekende dat hij ook geen 'nee' zou zeggen. Voor interim-bondscoach Fred Grim lijkt weinig steun te bestaan. Volgens De Telegraaf is besloten om niet met hem verder te gaan, na gesprekken met Arjen Robben, Wesley Sneijder, Kevin Strootman, directeuren van Ajax, Feyenoord en PSV, adviseur Louis van Gaal en de voltallige huidige staf van het Nederlands elftal.