Mannen mogen bij vrouwenbasketbal kijken in Iran

Voor het eerst in zeer lange tijd hebben mannen in Iran onlangs een sportwedstrijd van vrouwen bij mogen wonen. In Teheran speelden basketbalclubs Gaz en Koosha Sepehr een demonstratiewedstrijd en daar mochten ook mannen bij aanwezig zijn.

Onder meer de secretaris-generaal van wereldbasketbalbond FIBA, Patrick Baumann, was aanwezig bij de wedstrijd in Teheran. Hij noemde het 'een historisch moment voor de vrouwensport in Iran'. Samen met de president en secretaris-generaal van de Iraanse basketbalbond keek hij naar het duel, waar de FIBA ook een ander doel voor ogen had: meer informatie opdoen over het gebruik van een hoofddoek in het basketbal.

In het Iraanse vrouwenbasketbal is dat niet verrassend gebruikelijk, maar de FIBA staat het gebruik ervan in internationale wedstrijden niet toe. Zo moest het Qatarese team in 2014 de Aziatische Spelen laten voor wat het was, omdat ze op het veld stonden met een hoofddoek, maar zo niet mochten spelen. Spelen zonder hoofddoek was voor hen geen optie, want dat zou bij terugkeer in het thuisland mogelijk ernstige gevolgen hebben.

Artikel 4.4.2 van het grote regelboek van de FIBA vertelt ons op het moment dat basketballers 'geen materiaal mogen dragen dat blessures bij andere spelers kan veroorzaken'. Volgens vele mensen die het vrouwenbasketbal in landen als Iran en Qatar daadwerkelijk volgen zorgt een hoofddoek niet voor extra blessure's en kan dat dus gewoon toegestaan worden. Op 4 en 5 mei vergadert de FIBA in Hong Kong, waarbij de 'hoofddoekregel' ook op de agenda staat.

Het Iraanse mannenbasketbal zit al een aantal jaar in de lift, maar de vrouwen hebben sinds de revolutie in 1979 niet meer op internationaal niveau gespeeld. Voor die tijd ging het ook met dat team erg goed, met een vierde plek op het Aziatisch kampioenschap van 1974 leken ze alsmaar meer op weg om zich richting de mondiale subtop te vechten.