F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Formule 1-coureur van Ferrari profiteerde van de strategie van zijn team en won met ruime marge voor de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Max Verstappen viel al vroeg uit met remproblemen.

Al voor de start van de race werd duidelijk dat McLaren-coureur Stoffel Vandoorne door motorische problemen niet van start kon gaan. De Belg moest toezien hoe zijn negentien collega's van start gingen, waarbij Bottas zijn polepostion verzilverde. Hierachter sloot Vettel aan, voor Hamilton die een plek zakte en Verstappen die juist een positie pakte ten koste van teamgenoot Daniel Ricciardo. Kimi Räikkönen kende juist een slechte start en viel terug naar plek zeven, nog achter de Williams van Felipe Massa.

Bottas had al na enkele ronden problemen met zijn banden, waardoor hij het veld achter hem ophield. Het zorgde ervoor dat de top vijf ronden lang binnen vier seconden van elkaar reed en Ferrari met Vettel de undercut probeerde. De Duitser ging na elf ronden als eerste van de toppers naar binnen en boekte hier voordeel mee. Een ronde later volgde Verstappen vanaf plek drie, maar de Nederlander kwam na zijn stop niet ver, omdat een van zijn remmen het begaf en hij in de bandenstapels vloog.

Op dat moment stopten meer coureurs en Carlos Sainz raakte na het uitrijden van de pits de Williams van Lance Stroll, waardoor beide uitvielen en er een safety car kwam. Mercedes haalde beide coureurs binnen en Red Bull liet Ricciardo stoppen. Het zorgde er wel voor dat Hamilton bij het binnen rijden van de pits Ricciardo ophield en hier vijf seconden straf voor kreeg.

Na de stops leidde Vettel, voor Bottas, Ricciardo, Hamilton, Massa en Räikkönen. Bij de herstart ging Vettel er als een haas vandoor, terwijl het Ricciardo was die worstelde met zijn banden en terugviel naar plek zes. Vettel sloeg een gaatje met de worstelende Bottas die na 27 ronden Hamilton na een teamorder voorbij liet. De Fin zelf maakte vlak daarna zijn tweede en laatste stop, vlak hierna gevolgd door Vettel.

Mercedes liet Hamilton nog acht ronden doorrijden om daarna agressief te kunnen zijn na zijn tweede en laatste stop. Het zorgde in de slotfase van de race ervoor dat Hamilton Bottas weer kon passeren, maar Vettel was veel te ver weg om bedreigd te kunnen worden. Hierdoor boekte Vettel zijn tweede zege van het seizoen en leidt nu het kampioenschap met zeven punten voorsprong op Hamilton. Bottas pakte plek drie, voor Räikkönen en Massa.

Sergio Perez zorgde met de Force India na een goede inhaalrace vanaf plek achttien voor een mooie zevende plaats, voor Romain Grosjean met de Haas, Nico Hülkenberg (Renault) en Esteban Ocon (Force India) die het laatste punt opeiste.

De mooiste gevechten in de wedstrijd vonden echter buiten de punten plaats. Fernando Alonso (McLaren), Jolyon Palmer (Renault) en Daniil Kvyat (Toro Rosso) waren de gehele race met elkaar aan het bakkeleien en passeerden elkaar meermalen. Dit leverde fraaie inhaalacties op, maar het was Pascal Wehrlein (Sauber) die er uiteindelijk met plek elf vandoor ging. Alonso kwam door motorische problemen uiteindelijk net niet aan de streep.

Sebastian Vettel zegeviert in Bahrein (Foto: Pro Shots/Action Images)
Sebastian Vettel zegeviert in Bahrein (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:33:53.373
2 Lewis Hamilton Mercedes +6.660
3 Valtteri Bottas Mercedes +20.397
4 Kimi Räikkönen Ferrari +22.475
5 Daniel Ricciardo Red Bull +39.346
6 Felipe Massa Williams +54.326
7 Sergio Perez Force India +1:02.606
8 Romain Grosjean Haas +1:14.865
9 Nico Hülkenberg Renault +1:20.188
10 Esteban Ocon Force India +1:35.711
11 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
12 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
DNF Fernando Alonso McLaren +3 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +7 ronden
DNF Lance Stroll Williams +45 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +45 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +46 ronden
DNF Kevin Magnussen Haas +49 ronden
DNS Stoffel Vandoorne McLaren +57 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 68
2 Lewis Hamilton Mercedes 61
3 Valtteri Bottas Mercedes 38
4 Kimi Räikkönen Ferrari 34
5 Max Verstappen Red Bull 25
6 Daniel Ricciardo Red Bull 22
7 Felipe Massa Williams 16
8 Sergio Perez Force India 14
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 10
10 Romain Grosjean Haas 4
11 Kevin Magnussen Haas 4
12 Esteban Ocon Force India 3
13 Nico Hülkenberg Renault 2
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 2
15 Pascal Wehrlein Sauber 0
16 Antonio Giovinazzi Sauber 0
17 Jolyon Palmer Renault 0
18 Stoffel Vandoorne McLaren 0
19 Fernando Alonso McLaren 0
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Lance Stroll Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Ferrari 102
2 Mercedes 99
3 Red Bull 47
4 Force India 17
5 Williams 16
6 Toro Rosso 12
7 Haas 8
8 Renault 2
9 Sauber 0
10 McLaren 0