'Noord-Korea probeerde raket te lanceren'

Een Noord-Koreaanse poging een ballistische raket te lanceren, lijkt te zijn uitgelopen op een mislukking. "Het projectiel ontplofte vrijwel onmiddellijk", zei een Amerikaanse legerwoordvoerder zaterdag (lokale tijd). "Er wordt nog uitgezocht om wat voor type raket het ging."

De Zuid-Koreaanse legertop stelde eerder in een verklaring dat Noord-Korea probeerde een "ongeïdentificeerd projectiel" te lanceren in de buurt van Sinpo, een havenstad aan de oostkust. Een Amerikaanse functionaris stelde tegenover CBS News dat het niet ging om een zogeheten intercontinentale ballistische raket (ICBM), die zeer grote afstanden kan afleggen.

Noord-Korea vierde zaterdag met veel militair machtsvertoon de 105e geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de stalinistische dynastie. Die Dag van de Zon werd afgetrapt met een grote militaire parade, waarbij onder meer ballistische raketten werden getoond.

Het feit dat Noord-Korea werkt aan de ontwikkeling van dergelijke projectielen en meerdere kernproeven heeft uitgevoerd, zorgt internationaal voor veel onrust. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een vliegdekschip en andere marineschepen naar de regio gestuurd.

'Noord-Korea probeerde raket te lanceren'
'Noord-Korea probeerde raket te lanceren' (Foto: ANP)