Moordenaar krijgt opheldering over gratie

De Staat moet duidelijk maken aan welke voorwaarden de levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. moet voldoen om in aanmerking te komen voor gratie. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding.

Dat geding was aangespannen door de man die in 1989 levenslang kreeg voor een roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam in 1987. Hij heeft vijf keer vergeefs om gratie gevraagd. Het zesde verzoek loopt nog.

De Staat moet volgens het vonnis inzichtelijk maken waar de man aan toe is en wat hij moet doen voor gratie. De uitspraak betekent niet dat het geven van die opheldering nu leidt tot gratie en invrijheidstelling.

Belangrijk
Vorige maand droeg de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) op binnen vier weken een beslissing te nemen of Loi Wah C. met onbegeleid verlof mag. Dat onbegeleid verlof is belangrijk voor de beoordeling van C.'s gratieverzoek.

Bij eventuele gratie kan hij niet in Nederland blijven, maar moet hij terug naar Hongkong.

Levenslang is in Nederland levenslang, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat een levenslange straf alleen humaan is als de veroordeelde hoop op gratie en vrijlating behoudt.

Moordenaar krijgt opheldering over gratie
Moordenaar krijgt opheldering over gratie (Foto: ANP)