Van Niekerk kan gooi doen naar dubbel goud op WK atletiek

De Zuid-Afrikaanse atleet Wayde van Niekerk kan later dit jaar op het wereldkampioenschap atletiek in Londen een gooi gaan doen naar een bijzondere dubbel. Het programma van het WK is door wereldatletiekbond IAAF iets aangepast, met als gevolg dat Van Niekerk zowel de 200 als 400 meter kan lopen.

De Zuid-Afrikaan schreef vorig jaar in Rio de Janeiro geschiedenis door op de 400 meter het goud te veroveren en het zeventien jaar oude wereldrecord van Michael Johnson uit de boeken te lopen. Van Niekerk snelde naar 43,03 seconden en heeft al een duidelijk volgend doel: "Waarom zou ik van 43,02 dromen? Ik wil onder de 43 seconden!", liet hij onlangs weten.

Van Niekerk is een exceptionele atleet en sinds vorig jaar de enige persoon ooit die de 100 meter in minder dan 10 seconden liep, de 200 meter in minder dan 20 seconden en de 400 meter in minder dan 44 seconden. Met name op de 200 lijkt hij een serieuze kans te hebben op de medailles en dat is in Londen dan ook zijn doel. Hij zal het daar wel op moeten nemen tegen Usain Bolt, die dan zijn laatste wedstrijd loopt. 

Het WK atletiek wordt van 4 tot en met 13 augustus gehouden in Londen.