Toplanglaufer Olsson sluit glansrijke carrière af

Langlaufer Johan Olsson heeft zijn afscheid van de wedstrijdsport aangekondigd. De 37-jarige Zweed mag gerust een ware grootheid genoemd worden en is een van de succesvolste Zweedse wintersporters ooit. 

In 2006 debuteerde Olsson op de Olympische Spelen, waar hij met de Zweedse ploeg het brons pakte op de estafette. In Vancouver was het vier jaar later pas echt raak: Olsson sloeg als tweede loper in de estafette het beslissende gat met de Noren en hielp Zweden op weg naar het eerste estafettegoud sinds 1988. Individueel was hij ook succesvol in Vancouver, met brons op de 30 kilometer skiatlon en brons op de 50 kilometer klassiek.

In Sochi was Olsson ruim drie jaar geleden wederom van doorslaggevend belang in de estafette, waar hij dit keer als derde in de opstelling stond. Met Daniel Richardsson, Marcus Hellner - die er in Vancouver ook al bij waren - en Lars Nelson slaagde Olsson erin het bijna onmogelijke te doen: Zweden won nóg een keer goud op de estafette door wederom de machtige Noren en Russen te verslaan. Individueel pakte hij er ook nog zilver op de 15 kilometer klassiek bij.

Op wereldkampioenschappen maakte Olsson drie keer op rij deel uit van de zilveren Zweedse estafette, waarbij de Noren telkens te sterk waren. Dit jaar won hij met zijn land brons op het WK in Lahti en ook op WK's was hij individueel goed voor vier medailles. In 2015 was er brons op de 50 kilometer klassiek en won hij de wereldtitel op de 15 kilometer vrije stijl, waarop hij twee jaar eerder tweede werd.

Olsson's meest memorabele triomf kwam in 2013: op de 50 kilometer klassieke stijl, het koningsnummer van het langlaufen, trok hij na twintig kilometer ten strijde, waarna zijn concurrenten hem pas na de finish weer zagen.

"Het vergt gigantisch veel van mijzelf en de mensen om mij heen om het leven van een topsporter vol te houden. Ik heb zoveel tijd bij mijn familie en vrienden vandaan doorgebracht om bijvoorbeeld maar niet ziek te worden voor een belangrijk toernooi. Over dat alles heb ik heel lang nagedacht en ik heb simpelweg de motivatie niet meer om dat nog langer vol te blijven houden", aldus Olsson, die dus geen gooi doet naar een derde estafettegoud op rij op de Spelen van volgend jaar.

De 50 kilometer klassiek op het WK van 2013, waar Olsson na een solo van welhaast epische proporties het goud veroverde, met de finish op ongeveer 2:11.30 uur (Bron: YouTube)