'50 kilometer snelwandelen lijkt gered'

Goed nieuws voor een ieder die de liefde van uw redacteur om ruim 3,5 uur naar een prachtige wedstrijd snelwandelen te kijken deelt: het lijkt erop dat de 50 kilometer alsnog gered is. Dat zeggen de eerste geruchten vanuit het congres van wereldatletiekbond IAAF in Londen. 

Onlangs kwam naar buiten dat de IAAF, mogelijk onder druk van het Internationaal Olympisch Comité, min of meer in het geheim probeerde om de 50 kilometer van de programma's van WK's en Olympische Spelen te schrappen. Het zou 'te lang' zijn, iets wat volgens de snelwandelaars onzin is. Ook zou het 'te saai' zijn, wederom onzin getuige de spektakelstukken die de heren snelwandelaars ons op de afgelopen toernooien voorgeschoteld hebben, waar het soms zelfs van start tot finish spannend was. 

Woensdag sprak FOK!sport met de Amerikaans-Belgische advocaat Paul DeMeester, die vanuit de VS naar Londen reisde om de raadsleden van de IAAF ervan te overtuigen de 50 kilometer te steunen. Of het de doorslag gegeven heeft is natuurlijk lastig te zeggen, maar de kans bestaat dat zijn enthousiasme aanstekelijk gewerkt heeft: volgens DeMeester waren alle raadsleden uiterst positief in de informele gesprekken die hij met hen voerde. 

De Ierse snelwandelaar Brendan Boyce kwam donderdag met een opvallend bericht op Facebook"We hebben nieuws uit Londen dat zegt dat de IAAF teruggevochten heeft tegen de druk van het IOC om de 50 kilometer van het programma te halen. Dit is een geweldige waarschuwing voor de atletiek en een duidelijk signaal dat we moeten vechten om onze onderdelen te behouden", aldus Boyce. De IAAF heeft het nieuws overigens nog niet bevestigd. Donderdag wordt vermoedelijk een persconferentie gehouden waarin onder meer de 50 kilometer besproken wordt.