Kamer: straf school zonder homovoorlichting

De Tweede Kamer wil dat het kabinet scholen voortaan bestraft als die hun leerlingen niet voorlichten over verschillen in seksuele voorkeur. Ook moet het kabinet lessen over homo-acceptatie in het mbo verplichten.

Een op de vijf basis- en middelbare scholen schenkt nu nog geen aandacht aan seksuele diversiteit, terwijl dat sinds 2012 wel verplicht is. SP'er Jasper van Dijk wil dat het kabinet "niet aarzelt" scholen die dat blijven verzuimen een boete of bijvoorbeeld toezicht op te leggen. Hij kreeg dinsdag bijval van een meerderheid van de Kamer.

Datzelfde gold voor Van Dijks voorstel om voorlichting over homo-acceptatie ook op het mbo in het vervolg verplicht te stellen. Nu lichten nog maar drie van de vijf ROC's zijn leerlingen voor over seksuele diversiteit en weerbaarheid.

Vooral met dat tweede succes is Van Dijk blij. "Juist op ROC's, waar leerlingen een leeftijd hebben waarop homodiscriminatie veel voorkomt, is voorlichting cruciaal."

Waarom niet alle scholen deze voorlichting geven is onbekend. Voor een klein deel van de scholen zal dit uit religieuze overtuigingen zijn, maar het zou natuurlijk ook nog kunnen dat scholen tussen de verplichte pestprotocollen en lessen over veilig verkeer, gezonde voeding, milieubewustzijn, normen en waarden en burgerschap door nog gewoon les willen geven. 

De aard van de straf staat ook in de motie: een financiële sanctie (niet bepaald in het belang van de leerlingen) of 'bestuurlijk ingrijpen'.

Kamer: straf school zonder homovoorlichting
Kamer: straf school zonder homovoorlichting (Foto: ANP)