Verstappen: "Absoluut één van mijn beste races"

Max Verstappen kende een sterke Grand Prix van China vandaag. Op het Shanghai International Circuit slaagde de Nederlander er in om van plek zestien naar een tweede plek op te klimmen. Die tweede plaats moest hij afstaan aan Sebastian Vettel, maar ondanks de druk van teamgenoot Daniel Ricciardo in de slotfase van de race wist hij wel een derde plek veilig te stellen. "Absoluut één van mijn beste races," zei een tevreden Verstappen na afloop.

De goede finishpositie heeft de Red Bull-coureur vooral te danken aan zijn geweldige eerste rondes, waarin hij opklom naar een zevende plek. "Mijn start was goed, al werd ik een klein beetje gehinderd door twee auto's vlak voor me en moest ik even uitwijken voor Carlos Sainz. Toch schoof ik meteen één of twee plekken op en daarna was het een kwestie van zoeken naar een gaatje. Ik pakte iemand via de buitenkant van bocht één, vervolgens een ander binnendoor in bocht twee. En daarna weer buitenom in bocht drie, omdat er daar wat ruimte was. Ook in bochten zes, zeven en acht probeerde ik de buitenkant op te zoeken en dat pakte goed uit. Ja, negen auto's in één rondje is best veel. Niet slecht. Ik ben blij dat het lukte."

Dankzij de virtual safety car kon Verstappen nog enkele plekken winnen door niet naar binnen te gaan terwijl enkele voorgangers dat wel deden. Doordat hij vervolgens na de crash van Giovinazzi een 'gratis' pitstop kon maken, belandde hij op de vierde plaats, achter Kimi Raïkkönen en Ricciardo. De Ferrari was Verstappen al vrij snel voorbij en ook Ricciardo moest het ontgelden: "Ik wist hem in bocht zes in te halen en kon vervolgens een gaatje slaan. Al voelde ik meteen dat de balans van de auto, met name aan de voorkant, verre van optimaal was. De linkervoorband sleet om die reden snel en ik kon de bochten niet meer goed maken."

"Dat bleek ook toen Sebastian Vettel achter me zat; ik verremde me, haalde de bocht niet en ging wijd. Dat leverde een flatspot op en nadat ik het nog één rondje aangekeken had, besloot ik naar de pits te gaan. Ik wist wel dat mijn laatste stint daardoor heel moeilijk zou worden, omdat deze vrij lang werd. Maar ik slaagde erin om mijn derde plaats vast te houden en dat is heel positief, zeker vanaf de zestiende startplaats. Het was een mooie race."

Toen Verstappen gevraagd werd of hij dit als één van zijn beste races beschouwt, antwoordde hij: "Het is altijd lastig om races met elkaar te vergelijken. Maar dit was absoluut één van mijn beste races, ja. Daar ben ik heel blij mee. Maar als ik naar 2016 kijk; een zege is heel speciaal, dat was mooi. Brazilië ook, maar deze race in China staat zeker in mijn top vijf. Denk ik."

Verstappen klimt dankzij twee nette resultaten op naar een derde plek in het kampioenschap (Pro Shots / Action Images)
Verstappen klimt dankzij twee nette resultaten op naar een derde plek in het kampioenschap (Pro Shots / Action Images)