Clown Bassie (81) is een klimaatscepticus

Bas van Toor is een klimaatscepticus. Dat bekent de 81-jarige artiest, beter bekend als clown Bassie, dinsdag in een interview met Vice. Van Toor noemt de opwarming van de aarde "de grootste zwendel die er is. Dat is gewoon om mensen in de macht te krijgen, dat er weer een boosdoener is. Zeshonderd jaar geleden had je ook al hete zomers. Het is gewoon nep."

Bassie stelt zo succesvol te zijn geworden omdat hij en zijn broer zo ambitieus zijn. "Ik kan slecht tegen m'n verlies en ga nooit voor een tweede plaats. Dat is een fout van een heleboel artiesten: die willen vooral mooi en aardig gevonden worden. Ik zeg altijd: je hoeft me niet aardig te vinden, je moet me goed vinden!" Verder is het volgens de beroemde clown vooral belangrijk eerlijk te zijn. "Ik helemaal, want ik lul heel erg veel", stelt Van Toor. "Ik ben ook nooit vreemdgegaan. Als je je vrouw bedondert, moet je elke dag een andere smoes verzinnen. Ja is ja en nee is nee bij mij."

De kindervriend zegt in het artikel dat hij nooit naar het buitenland is verhuisd, zoals zijn broer Aad, omdat hij een familiedier is. "Weet je wat voor mij een topmiddag is? Met m'n kleinkinderen naar zo 'n overdekte speeltuin. Dan doe ik ze allemaal een knalgeel T-shirt aan zodat ik ze overal tussen zie zitten, en dan ga ik op m'n iPad met een bakkie groene thee columns of verhalen schrijven."

Bas en Aad van Toor braken door in de jaren zestig als acrobatenduo The Crocksons. Vervolgens ging ze als Bassie & Adriaan verder en waren 35 jaar lang te zien in een groot aantal televisieseries, waaronder De Plaaggeest, De Diamant en Het Geheim van de Sleutel. Hun populariteit is nog steeds onverminderd groot. Van 8 juli tot en met 3 september is er een overzichtstentoonstelling van hun televisie- en circusverleden te zien in Theater Flamingo in Vlaardingen.

Clown Bassie (81) is een klimaatscepticus
Clown Bassie (81) is een klimaatscepticus (Foto: BuzzE)