NHL-spelers mogen niet naar Olympische Spelen

Het doek lijkt definitief gevallen voor een sterk bezet ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen volgend jaar. De Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL heeft besloten dat de competitie in februari, als de Spelen gehouden worden, niet onderbroken zal worden.

Spelers zullen daardoor geen toestemming krijgen van hun teams om naar Zuid-Korea af te reizen. De strijd om NHL-spelers in Pyeongchang op de Spelen te krijgen is al lange tijd gaande en heeft veel weg van een soap, waarbij vooral de NHL zich bijzonder koppig opstelt. De internationale ijshockeybond IIHF en het Internationaal Olympisch Comité besloten juist vorige week nog om de reis- en verzekeringskosten voor NHL-spelers te betalen, zodat ze wel mee konden doen.

Voor de bazen in de NHL was dat niet genoeg: ze zouden alsnog teveel geld verliezen door het kortstondig stilleggen van de competitie. "In de afgelopen maanden is een zinvolle dialoog niet tot stand gekomen. Sterker nog, het IOC heeft gezegd dat NHL-spelers in 2022 alleen aan de Olympische Spelen mee mogen doen als ze er volgend jaar ook bij zijn", aldus de NHL in een statement.

Met de naar het schijnt definitieve beslissing komt een einde aan een mooie reeks van vijf opeenvolgende Winterspelen waar NHL-spelers aan mee konden doen. Sinds 1998 deden meer dan zevenhonderd spelers uit de topcompetitie mee aan de Spelen. Wat de op één na beste competitie ter wereld, de Russische KHL, beslist is nog onduidelijk, maar mogelijk wil men daar ook de competitie niet onderbreken.