'Tijdelijke vertrekhal haalt druk van ketel'

Reizigers kunnen vanaf dinsdag gebruik maken van de tijdelijke vertrekhal op Schiphol. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) opende de hal maandag samen met president-directeur van Schiphol Jos Nijhuis. De nieuwe hal is hard nodig vanwege de flinke groei van het aantal reizigers op de luchthaven.

"Deze vertrekhal is een broodnodige uitbreiding van onze overvolle luchthaven", zei Nijhuis bij de opening. De ruimte is net op tijd klaar voordat de grote drukte begint over twee weken, met Pasen. Hij biedt plek aan zo'n twee miljoen reizigers per jaar en is gebouwd op het dak van bagagehal Zuid. Onder de noemer Vertrekhal 1, balierij 1A, maken KLM, Lufthansa Group en LOT Polish Airlines er de komende jaren gebruik van. De hal is bijna 4000 vierkante meter groot, heeft 22 incheckbalies en zes beveiligingsdoorgangen. Hij blijft staan tot eind 2019.

Vorig jaar steeg het aantal passagiers op Schiphol met 9 procent en binnen het Schengengebied was de groei van reizigers zelfs 17 procent. De bezoekersrecords leiden tot meer druk op alle processen op de luchthaven. Met de tijdelijke vertrekhal is de druk volgens Nijhuis voorlopig wat van de ketel. "Het blijft druk. Dat gaan we al merken rond Pasen en dan loopt de piek door tot oktober. Dat is echt ongekend." Hij riep daarbij Den Haag opnieuw op meer geld vrij te maken voor de Koninklijke Marechaussee.

Verbeteropties
KLM uitte afgelopen weekend in een brandbrief zijn zorgen over de grote drukte op de luchthaven. Nijhuis benadrukte maandag dat alle partijen de 'Mainport Schiphol' samen maken. "Laten we dus oppassen met zwartepieten. En in plaats daarvan samen onze schouders eronder zetten." Hij pleitte er verder voor open te staan voor "alle denkbare verbeteropties", zoals het volledig opnieuw indelen van de huidige terminal. "Hoeveel efficiënter en slimmer kun je dan zijn voor airlines en reizigers?"

In de tussentijd werkt Schiphol hard aan verdere uitbreiding en vernieuwing. Behalve aan de nieuwe pier en terminal, die in 2019 en 2023 openen, wordt ook gewerkt aan uitbreiding van het ov, de wegen en de parkeervoorzieningen.

'Tijdelijke vertrekhal haalt druk van ketel'
'Tijdelijke vertrekhal haalt druk van ketel' (Foto: ANP)