NBA: De oude Curry is helemaal terug

Het was niet het seizoen van Stephen Curry. De MVP van 2015 en 2016 speelde bij de Golden State Warriors in de schaduw van Kevin Durant. De Warriors wonnen wel, schandalig veel zelfs en dat voor het derde jaar op rij, maar niemand gaf de eer voor dit sterke seizoen aan Stephen Curry. Na het uitvallen van Durant met een knieblessure kwam de spotlight vol op Curry te staan en de Warriors verloren drie wedstrijden op rij. De kritiek op de guard groeide, maar sindsdien is de oude Curry opgestaan en worden tegenstanders ouderwets kapotgeschoten en vernederd. Afgelopen nacht was het John Wall en zijn ploeg, de Washington Wizards die pijnlijk onderuit ging: 139-115.

Het was de vijfde wedstrijd op rij voor Golden State tegen een play-off team en allen werden eenvoudig gewonnen. Nadat Curry eerder te sterk was voor Russell Westbrook, Mike Conley en James Harden (tweemaal), was het nu John Wall die zijn meerdere in Curry moest erkennen. Wall bleef steken op vijftien punten en elf assists. Curry scoorde 42 punten, onder andere door negen driepunters te scoren. Drie minuten in de wedstrijd kwam Curry tegenover de Marcin Gortat te staan. Het werd een oneerlijke strijd en je kan het precieze moment zien waarop Gortats ziel zijn lichaam verlaat..

De enige tovenaar speelde niet bij de Wizards. Bron: YouTube

Vorig seizoen slaagde Curry er als eerste speler in de geschiedenis van de NBA in om meer dan 300 driepunters in één seizoen te maken. De teller stokte dat jaar pas na 402 gemaakte schoten. Na de wedstrijd tegen Washington staat Curry voor dit seizoen op 302.

De Cleveland Cavaliers moesten erg diep gaan om de Indiana Pacers van zich af te houden. Pas na twee verlengingen stond de 135-130 eindstand op het bord. LeBron James speelde het ongezonde aantal van 51 minuten. Dat mag in een cruciale play-off wedstrijd, maar is niet verstandig in een wedstrijd laat in het reguliere seizoen. James werd topscorer met 41 punten. Hij noteerde ook 16 rebounds en 11 assists.

Bij de Indiana Pacers scoorde Paul George 43 punten. Dertien van die punten kwamen in de tweede verlenging, maar dat was niet genoeg voor de Pacers, die in de strijd om de laatste play-off plaats een duur steekje lieten vallen.

De Oklahoma City Thunder speelde, dus een dagelijkse Russell Westbrook-update is noodzakelijk. De Thunder gingen onderuit tegen de Charlotte Hornets: 101-113. Westbrook was goed voor zijn veertigste triple double van het seizoen: 40 punten, 13 rebounds en 10 assists. Hij is nog één triple double verwijderd van het legendarische record van Oscar Robertson en hij is bijna verzekerd van seizoensgemiddelden van 30 punten, 10 rebounds en 10 assists.

Charlotte won de derde wedstrijd op rij en voor de zevende keer in negen wedstrijden. Stiekem maakt de ploeg opeens weer een realistische kans op deelname aan de play-offs. Woensdag speelt de ploeg een cruciale wedstrijd thuis tegen de Miami Heat.

De Chicago Bulls waren waarschijnlijk de grote winnaar van de dag. Concurrenten Miami en Indiana gingen onderuit en de Bulls waren zelf te sterk voor de New Orleans Pelicans: 110-117. New Orleans leunt op het frontcourt Anthony Davis en DeMarcus Cousins. De twee grote mannnen waren samen goed voor 56 punten. Het was echter Jimmy Butler die de man van de wedstrijd werd. Bij rust had Butler al 25 punten gemaakt en de Bulls naar een 47-63 voorsprong geloodst. De forward eindigde met 39 punten.

De Houston Rockets speelden dit seizoen voor het eerst zonder James Harden. De point guard kampt al een week of twee met een pijnlijke pols. Waarschijnlijk gedreven door de wens om dit seizoen MVP te worden verbeet Harden de pijn en speelde door. Teamartsen hebben hem weten te overtuigen om toch maar rust te pakken. In Phoenix bleef hij tegen de Suns aan de kant.

Eric Gordon mocht starten op de plaats van Harden en Patrick Beverley, naast Harden doorgaans de startende guard, kreeg de bal veel vaker in handen dan hij dit seizoen gewend was. Houston leidde vrijwel de hele wedstrijd en won met 116-123. Gordon en Beverley maakten respectievelijk 22 en 26 punten.

Phoenix beschikt over het jongste backcourt in de NBA. Tyler Ullis is 21 jaar en Devin Booker is 20. De jonkies waren samen goed voor 61 punten.

Houston kreeg nog wel wat slecht nieuws te verwerken. Sam Dekker, een tweedejaars forward die elke wedstrijd zo’n twintig minuten van de bank mag komen, mocht voor de tweede keer in zijn carriere starten. Vroeg in de wedstrijd brak hij zijn hand. Hij zal hierdoor zeker vier weken uitgeschakeld zijn en het begin van de play-offs missen.

Miami Heat – Denver Nuggets 113-116
Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 135-130 (2OT)

11. Dallas Mavericks 32-44
  12. Minnesota Timberwolves 30-45
  13. Sacramento Kings 30-47
  14. Los Angeles Lakers 22-55
  15. Phoenix Suns 22-56