Merckx over 'Merckxiaanse' zege Gilbert: "Ongelooflijk"

Het was een van de mooiste staaltjes klassiekerrijden die we in de laatste jaren gezien hebben: Philippe Gilbert's solo van dik over de vijftig kilometer, waarmee hij zondag de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. Teambaas Patrick Lefevere van Gilbert's Quick-Step noemde het 'Merckxiaans' en daar was de grote Eddy Merckx zelf het mee eens.

"Dit was er echt een uit de oude doos, hoed af voor Gilbert. Vooraf had ik hem al als een van de favorieten gezien, maar dan moet je het altijd nog wel doen natuurlijk en dit was echt een ongelooflijke prestatie", aldus De Kannibaal. Hij weet overigens waar hij het over heeft: in 1969 won hij op vergelijkbare wijze De Ronde na een solo van ruim zeventig kilometer. 

"Ik weet dus wat hij in die laatste kilometers mee heeft gemaakt en ik ken de pijn die hij daar voelde. Hoe hij de koers hier gewonnen heeft...dat verdient heel erg veel respect", prijst Merckx de Waal. Dat laatste is overigens ook opmerkelijk, want Gilbert is na Claude Criquielion in 1987 pas de tweede Waal die de Ronde van Vlaanderen wint.