Ten Cate zegt geen 'nee' tegen bondscoachschap

De KNVB is hard op zoek naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal, nu Danny Blind is ontslagen. Diverse namen worden genoemd, waarbij drie van de voornaamste kandidaten het alvast niet lijken te gaan worden: Louis van Gaal, Frank de Boer en Ronald Koeman lijken andere plannen te hebben.

Een naam die wellicht wél binnen de mogelijkheden valt is die van Henk ten Cate. De voormalig (assistent-)trainer van Ajax, FC Barcelona en Chelsea wordt door onder meer Co Adriaanse en Willem van Hanegem genoemd als optie. Ten Cate zelf zegt in elk geval niet op voorhand al 'nee' te zullen zeggen.

"Het is natuurlijk leuk als je met zo'n functie in verband wordt gebracht", aldus de huidige coach van Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten. "Je moet in de eerste plaats echter worden gevraagd en daarna kun je er pas serieus over na gaan denken. Ik heb er dus nog geen mening over. Het is niet zo dat ik zaterdag de wedstrijd tegen Bulgarije keek en dacht dat ik dat wel eens even beter zou gaan doen. Ik volg het Nederlands elftal en de Eredivisie hier wel en Nederland staat er natuurlijk niet goed voor. Het wordt een hele klus om het WK te halen, maar het is mogelijk", beweert Ten Cate.

De trainer heeft nog een contract voor het volgende seizoen in de Emiraten, maar zou ook een clausule hebben waarmee hij vroegtijdig en voor weinig geld kan vertrekken. "Daar houd ik me helemaal niet mee bezig. Met nog vijf wedstrijden te gaan staan we met Al-Jazira zes punten voor op de nummer twee, dus daar richt ik me helemaal op. Door deze interlandperiode ben ik al met een kleine groep bezig en veel van mijn spelers hebben in drie dagen dertig uur gereisd. Daar maak ik me meer zorgen over dan over het bondscoachschap."