Valentino Rossi: "Zarco zette geweldige prestatie neer"

Johann Zarco heeft een enorme indruk achtergelaten op de andere rijders uit de MotoGP. De 26-jarige Fransman leidde afgelopen zondag tijdens de openingsrace in Qatar maar liefst zes rondes de wedstrijd. Een bijzondere prestatie van de rookie.

Volgens motorsportjournalist David Emmett is het de eerste keer dat een MotoGP-debutant tijdens zijn eerste race direct de leiding weet te pakken en vast te houden. Bovendien reed Zarco de snelste rondetijd van de wedstrijd. De laatste coureur die tijdens zijn eerste race in de koningsklasse de snelste rondetijd wist te noteren was Marc Márquez in 2013 en daarvoor Valentino Rossi in 2000. Dat de Franse racer dit allemaal voor elkaar kreeg op een Yamaha Tech3 satellietmotor maakt het nog een tikkeltje specialer. Helaas maakte de regerend Moto2-kampioen na zeven rondes een klein foutje, waardoor hij crashte en met nul punten naar huis ging. Toch heeft hij diepe indruk gemaakt op de andere GP-rijders.

Valentino Rossi, die derde werd, liet tijdens de post-race persconferentie weten dat hij al benieuwd was naar de Yamaha Tech3-coureur: "Zarco was heel indrukwekkend, heel erg sterk. Ik was nieuwsgierig naar hem omdat Franco Morbidelli altijd heeft gezegd dat Zarco iets speciaals neerzette in de Moto2, vooral in de laatste tien rondes, en ook snel zou zijn in de MotoGP. Hij maakte een fout door zijn onervarenheid, maar het was hoe dan ook een geweldige prestatie."

De negenvoudig wereldkampioen had na afloop van de testdagen in Sepang ook al aan de media verteld dat Zarco snel was en het goed deed. De Fransman raakte toen geëmotioneerd door de woorden van Rossi. Zarco is namelijk gaan racen nadat hij de Italiaan op TV had gezien, dus de complimenten van zijn idool raakten hem. 

Ook de nummer twee van zondagavond, Andrea Dovizioso, was onder de indruk. 'DesmoDovi' gaf aan dat hij in zowel Zarco als zijn teamgenoot en mede-rookie Jonas Folger potentiële concurrenten ziet. "Ze hebben een goede motor, maar geen ervaring in de MotoGP. Het is normaal dat ze een fout maken. Ik denk dat Zarco aan het pushen was op de zachte band omdat hij aan de leiding reed, maar 20 ronden is nog iets anders. Het was onmogelijk om van begin tot einde te pushen. Dat deed hij misschien te veel op dat moment in de wedstrijd. Hij zal zeker snel zijn in de toekomst." 

Maverick Viñales laat weten: "Hij was heel snel, heel indrukwekkend. Hij had de snelste rondetijd van ons allemaal. Ik snapte niet hoe dat kon omdat ik het zelf toen moeilijk had. Ik wil hem feliciteren met de snelste rondetijd en het leiden van de race. Hij is zeker op de goede weg." 

De volgende keer dat we Zarco en de andere rijders weer in actie zien, is tijdens het weekend van 7 t/m 9 april in Argentinië.