Meeste gemeentes willen stemcomputers terug

Een grote meerderheid van de gemeentes wil de stemcomputer terug in de stemlokalen als blijkt dat dat veilig kan. Dat blijkt uit een enquete die de NOS heeft gehouden onder de gemeentes. Hierbij gaat het om computers met een paper trail: je stem wordt uitgeprint en daarna geautomatiseerd geteld.

Er reageerden 235 gemeentes, waarvan zo'n 90% van de rode potloden af wil. De belangrijkste overweging hiervoor is de tijdswinst: het tellen duurde door het verbod op het gebruik van een telprogramma en de stemformulieren op het formaat van een behangrol erg lang. Nu was er pas diep in de nacht een betrouwbare prognose, terwijl die er bij de laatste keer dat er nog met stemcomputers gestemd kon worden, 48 minuten na het sluiten van de stembus al was.

Verantwoordelijk (demissionair) minister Ronald Plasterk is tegenstander van het gebruik van de computers, omdat het onbetrouwbaar en onbetaalbaar zou zijn. Meerdere kabinetten, waaronder het huidige, hebben digitalisering van de overheid echter als speerpunt gehad. Men zou toch mogen verwachten dat de overheid open staat voor alternatieven voor dit relikwie uit de vorige eeuw.

Burgemeester John Jorritsma (geen familie van Annemarie) van Eindhoven wil zijn stad graag als digitale proeftuin laten functioneren bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Een paar gemeentes, waaronder Berkelland, wil zelfs nog verder gaan: in de toekomst moet online stemmen mogelijk worden.