F1: Uitslag Grand Prix van Australië

Het is 26 maart 2017 en dat betekent dat het eindelijk zover is: het Formule 1-seizoen gaat nu écht van start! Dat zeiden we bij de eerste tests, bij de persconferentie, de eerste vrije training en de kwalificatie, maar nu gaat het dan echt gebeuren, want we gaan racen. Lewis Hamilton vertrekt in Melbourne van poleposition, Max Verstappen start als vijfde. Gaat Hamilton simpel winnen? Twee Ferrari's op het podium, of toch twee Mercedessen? En kan Verstappen misschien toch nog ergens iets vandaan halen om zijn vijfde plek te verbeteren? Om 07.00 uur gaan we van start en hier kun je natuurlijk meepraten. Veel kijkplezier!

Uitslag Grand Prix van Australië

Finish
Sebastian Vettel opent het seizoen met een weergaloze overwinning namens de Scuderia Ferrari, dat sinds Singapore 2015 niet meer gewonnen had. Hamilton eindigt als tweede, vlak voor zijn nieuwe teamgenoot Bottas, die ook een strakke race gereden heeft. Räikkönen wordt vierde, Verstappen brengt een prima vijfde plek naar de finish. 

Vettel gaat uiteraard aan de leiding in het WK en de laatste keer dat een Ferrari-coureur dat deed is al even geleden:

Ronde 55/57
Wie wordt Driver of the Day? Stemmen kan hier

Ronde 54/57
En het is klaar voor Alonso. De Spanjaard parkeert zijn McLaren in de pitstraat, maar het goede nieuws is dat de motor het heel lang volgehouden heeft.

Ondertussen komen bij Verstappen bij elke bocht dikke stofwolken van de remmen. Hij ligt een dikke seconde achter Räikkönen, het wordt nog spannend om plek vier! 

Ronde 53/57
Fel gevecht om plek tien: Alonso verdedigt zijn puntje met hand en tand tegen Ocon en Hülkenberg. Ocon raakt hem daarbij aan, waarna de drie naast elkaar op bocht één af denderen. Ocon is de winnaar van het duel, Alonso verliest twee plekken en heeft gelijk problemen met de auto. 

Ronde 51/57
Räikkönen heeft het tempo toch weer gevonden en Verstappen blijft hangen op zo'n twee seconden van de Fin. Vettel gaat nog altijd ruim aan de leiding en lijkt op weg naar een hele mooie overwinning. Haas kan inpakken, want ook Kevin Magnussen heeft zijn auto geparkeerd. 

Ronde 46/57
Carlos Sainz komt niet voorbij Sergio Perez voor plek zeven. Toro Rosso komt met een oplossing: Daniil Kvyat mag voorbij aan Sainz om het tegen Perez te proberen. "Als hij niet voorbij Perez komt krijg ik de plek terug?", vraagt Sainz. "Ja." 

Ronde 44/57
En wéér een snelste raceronde van Verstappen, die bijna een seconde sneller is dan de rest van het veld. Räikkönen zal het inmiddels dun door de broek hebben lopen, want de Nederlander komt heel snel dichterbij. Hamilton klaagt ondertussen dat de banden het mogelijk niet de hele race vol gaan houden en voor Stroll is de race voorbij. 

Ronde 43/57
We hebben een nieuwe snelste raceronde en Max Verstappen is de naam. Op zijn supersofts heeft hij de snelheid lekker te pakken: Verstappen is bijna een halve seconde sneller dan wie dan ook.  

Ronde 40/57
Verstappen rijdt nog altijd vijfde, maar hij komt met rasse schreden dichter bij Räikkönen. Elke ronde gaat er een dikke halve seconde van het verschil af en inmiddels zit de Nederlander op minder dan vier seconden van de Ferrari. 

Ronde 35/57
Groot nieuws: we hebben 35 ronden gehad en McLaren heeft nog twee auto's in de race. Sterker nog, Alonso rijdt met zijn tiende plek zelfs in de punten. Ondertussen moet Hamilton voorbij aan Esteban Ocon en Alonso en dat kost hem anderhalve seconde ten opzichte van Vettel, die weer dik zes seconden voorsprong heeft.

Verstappen is op zijn supersofts - één compound zachter dan de rest - langzaam maar zeker op weg naar Räikkönen.  

Ronde 29/57
Voor Ricciardo is het toch voorbij. De Australiër heeft zijn Red Bull geparkeerd en een teleurstellend weekeinde eindigt op teleurstellende wijze. 

Ronde 27/57
Verstappen, Bottas en Räikkönen maken een pitstop en dus is de hele top-5 binnen geweest. Vettel ligt op kop, zes seconden voor Hamilton en dertien tellen voor Bottas. Räikkönen ligt op twintig seconden vierde en Verstappen ligt daar weer een fors stuk achter. 

Ronde 25/57
Vettel heeft zijn stop gemaakt en doordat Hamilton vast zit achter Verstappen, komt Vettel als virtuele leider de baan op. Toto Wolff is woedend, want Hamilton komt niet voorbij de Nederlander en dat kost hem nu de leiding. 

Ronde 23/57
Hamilton is onder de indruk van Verstappen. De Brit rijdt op plek vijf, achter de Red Bull-coureur, en verliest zo tijd op koploper Vettel. "Dit is zeer belangrijk Lewis, je moet voorbij Verstappen", kreeg Hamilton te horen. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo lijkt hij te denken: "Ik weet niet hoe je denkt dat ik dat moet gaan doen", antwoordde hij, een ronde later gevolgd met "ik kom echt niet langs deze gast!". 

Ronde 21/57
Voor Palmer is het klaar. Na drie keer hetzelfde probleem te hebben gehad houdt de Brit het voor gezien: hij komt naar binnen en stapt uit zijn Renault.

Ronde 19/57
Hamilton is binnen geweest voor een setje softs. De Brit heeft het lastig, want Vettel zat hem voor zijn stop nog altijd in de nek te hijgen. De Duitser gaat aan kop, maar moet natuurlijk nog naar binnen. Hamilton heeft ondertussen wel de geschiedenislijstjes aangevuld:

Ronde 16/57
Drama voor Grosjean: de Fransman komt met een rokende Haas de pitstraat in en stapt uit, einde verhaal. Dat is bijzonder zuur voor Grosjean, die met plek zeven weer op weg leek naar een zeer sterk resultaat.

Ronde 15/57
Gele vlag: Jolyon Palmer schoot van de baan na een prima openingsfase. Zonde, hij valt terug naar plek zeventien. Ondertussen zien we de twee debutanten in actie: Antonio Giovinazzi is aan het verdedigen tegen Lance Stroll. Dat gebeurde in de Formule 3 ooit eens en laten we toch hopen dat het resultaat nu anders is. De Italiaan vloog destijds meters door de lucht. 

Verstappen blijft op de vijfde plek rijden, twee à drie tellen achter Räikkönen. 

Ronde 8/57
Vettel heeft het tempo uitstekend te pakken: snelste raceronde en hij hijgt Hamilton ronde na ronde in de nek. Verstappen blijft bij Räikkönen in de buurt, terwijl Fernando Alonso met onder meer Nico Hülkenberg aan het knokken is om plek elf. McLaren-teamgenoot Stoffel Vandoorne heeft de eerste problemen al gemeld. Ricciardo is na twee ronden ook van start gegaan. Hij ligt op forse achterstand en de opdracht via de boordradio is duidelijk: "Ok Daniel, have fun." 

Start
We zijn vertrokken! Verstappen kende een prima start en zat naast Räikkönen, maar de inhaalactie lukte net niet. Hamilton en Vettel rijden op kop, Bottas en Räikkönen volgen op afstand. Marcus Ericsson stond al in het grind na een aanvaring met Kevin Magnussen.

Update 06.55 uur
Ricciardo had problemen met een 'persluchtcilinder', onder meer nodig bij het schakelen. Het lijkt erop dat de Aussie toch kan starten: hij zit weer in de auto en de bedoeling is dat hij uit de pitstraat vertrekt. Niet ideaal, maar vergeleken met een kwartier geleden toch goed nieuws!  

Update 06.40 uur
Het duurt nog twintig minuten voor we gaan starten, maar voor Ricciardo heeft het drama al toegeslagen. De Australiër was onderweg naar de startgrid en achterop het circuit viel zijn auto plotseling stil. Hij probeerde met het team de boel opnieuw te starten, maar dat lukte niet. Voor Ricciardo is de grote seizoensstart voor eigen publiek al klaar voor het begonnen is. 

De startopstelling voor de Grand Prix van Australië (Bron: F1fanatic)
De startopstelling voor de Grand Prix van Australië (Bron: F1fanatic)