Islamitische aanslag Londen telt 4 slachtoffers en 40 gewonden

In Londen zijn schoten gelost bij het parlement. Op de Westminster Bridge nabij het Britse parlement is een auto op een groep mensen ingereden, hierbij zouden meerdere gewonden zijn gevallen.

Buiten het parlementsgebouw zijn twee personen neergeschoten, mogelijk zijn dit personen die met steekwapens het gebouw wilden betreden. In het parlementsgebouw worden schoten gehoord. Het metroverkeer in dit deel van Londen is stilgelegd.

De politie sprak over een 'incident bij het parlement'. NPO1 en RTLZ zijn inmiddels live met een extra uitzending. 

Update 16:20 uur
Een man die buiten het Brits parlement is neergeschoten stak volgens nu.nl een agent neer in het parlementsgebouw. Het parlement is direct afgesloten. Ook zouden er zeker twaalf mensen gewond zijn geraakt. Een fotograaf van persbureau Reuters laat weten minstens twaalf gewonden te zien op de Westminster Bridge. Getuigen melden dat een auto op de brug mensen heeft aangereden en daarna tegen het hek van Westminster Palace is aangereden.

Update 17:34 uur
Tenminste één persoon - een vrouw - is aan haar verwondingen overleden. Het totaal aantal gewonden is niet bekend, maar zou in de tientallen lopen. 

Update 19:40 uur
Inmiddels melden diverse bronnen dat er bij de terreuraanslag 4 doden en minstens 20 gewonden zijn gevallen. Onder de doden zijn de aanslagpleger en de politieagent die hij neerstak voor hij werd neergeschoten. De Britse minister Tobias Ellwood heeft nog geprobeerd om de agent te reanimeren, maar zijn hulp was tevergeefs.

Update 20:36 uur
Diverse bronnen melden dat de dader haatimam Abu Izzadeen zou zijn.
Hieronder een foto van de dader, die nog wordt geholpen door hulpdiensten. Hij is inmiddels dood. 

Update 22:09 uur
De Telegraaf meldt op haar website dat de advocaat van de beoogde dader, de haatimam Abu Izzaden, meldt dat deze in de gevangenis zit. Hij zou de dader dus niet kunnen zijn.  

Update 07:24 uur
Het dodental van de aanslag bij het Brits parlement in Londen is opgelopen naar vijf (eigenlijk vier, want aan de dader gaat niets verloren). Een derde slachtoffer onder de voetgangers op de Westminster Bridge is overleden. Eerder bezweken al twee andere burgers en een politieagent. Daarnaast zijn er veertig gewonden, onder wie drie politieagenten. De identiteit van de dader is inmiddels bekend bij de politie, maar de politie heeft zijn naam niet vrijgegeven. Wel is bevestigd dat de eerder gemelde Abu Izzadeen niet de dader kan zijn, omdat hij momenteel wegrot in de gevangenis. Een politiecommissaris van de anti-terrorismedienst meldt dat de aanslagpleger geïnspireerd was door islam.

De dader wordt verzorgd door hulpdiensten
 De dader wordt verzorgd door hulpdiensten

Video van net na de aanslag met de auto:

Bewaren