Skeletonster Bos stunt met historisch World Cup-podium op olympische baan

Skeletonster Kimberley Bos heeft vrijdag voor een daverende sensatie gezorgd in de sport waar men liggend op een sleetje head first naar beneden raast. De Nederlandse eindigde tijdens de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen als derde, de eerste podiumplek ooit voor Nederland in de skeletonsport.

Bos deed dat niet op zomaar een baan: de World Cup wordt deze week namelijk gehouden in Pyeongchang, waar over minder dan een jaar de Olympische Winterspelen gehouden worden. Drie weken lang werd er getraing op het Zuid-Koreaanse ijs, waar iedereen in de trainingen moeite leek te hebben om stabiele tijden neer te zetten - behalve World Cup-leidster en wereldkampioene Jacqueline Lölling.

De 23-jarige Bos had de eer om, getooid met onder meer 'FOK!fans Kimberley' op haar helm, de wedstrijd in de eerste run te mogen openen en dat deed ze bijzonder goed. Vooral op het onderste deel van de baan bleek ze zoveel snelheid opgebouwd te hebben dat bijna niemand aan haar tijd kwam. De Canadese Elisabeth Vathje ging er nipt onderdoor en de dominante Lölling was ruimschoots sneller, maar daar bleef het bij.

Bos stond voor de tweede run voor het eerst in haar loopbaan in de positie waarbij ze op het hoogste niveau voor een podiumplek kon gaan. Ze maakte bovenin een flinke fout en verloor tijd op leidster Elena Nikitina. Het Russische startkanon had eindelijk ook eens een goede run neergezet en bleef Bos voor. Voor de Nederlandse kwam er toch nog geluk om de hoek kijken: Vathje maakte meerdere grote fouten en viel terug naar plek zes, waardoor Bos, na nog een dominant optreden van Lölling, met plek drie als eerste Nederlandse ooit het World Cup-podium mocht betreden. 

De tweede run van de wedstrijd, met vanaf 1:10 uur de beslissende runs van achtereenvolgens Nikitina, Bos, Vathje en Lölling (Bron: YouTube)