Aboutaleb handhaaft woorden schietinstructie

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft geen spijt dat hij in het openbaar gesproken heeft over de schietinstructie aan het speciale aanhoudingsteam DSI, dat opgeroepen was om beveiligers van de Turkse minister Kaya aan te houden en eventueel te ontwapenen.

Dat zei Aboutaleb donderdag in het debat met de Rotterdamse gemeenteraad, waar vragen waren gerezen over zijn woorden na het beëindigen van de gebeurtenissen rond het Turkse consulaat-generaal in de Maasstad.

"Als je een arrestatieteam oproept, dan is de kans aanwezig dat het wapen wordt gebruikt", aldus Aboutaleb. Hij zei daar niet geheimzinnig over te willen doen, ook al besloot premier Mark Rutte daar niets over te zeggen. "Dit was live in beeld op televisie, dan moet je zo'n vraag naar waarheid beantwoorden, hoe heftig zo'n antwoord ook is. Het doel was om twaalf mogelijk bewapende beveiligers van de Turkse minister aan te houden."

Gebaar
De burgemeester verwacht ondanks twijfels in de gemeenteraad geen problemen met de demonstratie van vrijdag. Dan zullen volgens hem naar schatting tweehonderd mensen demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland. Hij sluit echter niet uit dat ook geprotesteerd wordt tegen het optreden van de Rotterdamse politie, waarover in Turkije veel te doen was.

Aboutaleb heeft een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van "vele schakeringen uit de Turkse gemeenschap in Rotterdam". Dat gebeurde in stilte vanwege de bestaande spanningen. In het overleg is volgens hem gesproken over een gebaar in de richting van horecaondernemers die schade hebben geleden.

Aboutaleb handhaaft woorden schietinstructie
Aboutaleb handhaaft woorden schietinstructie (Foto: ANP)