Opkomst hoog, Nijmegen toch dicht

Met nog een goed uur te gaan, loopt de landelijke opkomst bij de verkiezingen steeds verder voor op de vorige editie. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL had om 19.45 uur al 73 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Daarmee blijven de tussentijdse opkomstcijfers flink voorlopen op die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

Vijf jaar geleden bedroeg de opkomst rond dat tijdstip nog 65 procent. Eerder op de dag wezen voorlopige peilingen van het bureau ook al op een hogere opkomst dan in 2012. Destijds ging uiteindelijk bijna driekwart van de kiezers naar de stembus. Er wordt regelmatig beweerd dat mooi weer positief is voor de opkomst, maar of dat de reden is of de spannende politieke strijd van de laatste dagen blijft gissen.

Op sommige plaatsen heeft de drukte ertoe geleid dat de stembussen te vroeg vol waren, en zijn er nieuwe bijgeplaatst of werden er 'stembusstampers' ingezet. De gemeente Maassluis heeft ook stemhokjes bijgeplaatst. In onder andere Amsterdam en Den Haag zijn stembiljetten bijgedrukt. Op het eiland Schiermonnikoog is de opkomst inmiddels hoger dan 100%. En nee, dat zijn geen illegale stemmen.

Ipsos telt bij 43 geselecteerde stemlokalen, verspreid over het land, hoeveel mensen er komen stemmen. Er kan nog tot 21.00 uur woensdagavond worden gestemd.

Update 20:40 uur
De kiezers in Den Haag kunnen hun stem ook nog na negen uur uitbrengen. De reden hiervoor is dat op enkele stembureaus de stembiljetten op waren. Die worden zo snel mogelijk aangevuld, maar als het daardoor nog niet alle wachtenden bijtijds hebben gestemd blijft het bureau iets langer open. Dit heeft de gemeente bekend gemaakt.

Update 21:36 uur
In Nijmegen kan op het Stadhuis nog tot 23:00 een stem worden uitgebracht. Dit omdat op diverse stembureaus de formulieren op waren.

Update 22:03 uur
Dat in Nijmegen een stembureau tot elf uur open zou blijven, berust volgens burgemeester Bruls op een misverstand. De rij die bij het stembureau staat wordt weggewerkt en daarna sluit het. Bij de Kiesraad werd al met verbazing gereageerd.

Opkomst verkiezingen blijft flink voorlopen
Opkomst verkiezingen blijft flink voorlopen (Foto: ANP)