Golden State Warriors winnen moeizaam

Na drie nederlagen op rij hebben de Golden State Warriors weer eens een wedstrijd gewonnen in de NBA. De zege kwam niet als een verrassing. De Warriors speelden thuis, de sterspelers waren uitgerust en wilden iets bewijzen en de opponent waren de laaggeklasseerde Philadelphia 76ers. Toch moesten de Warriors erg diep gaan om een 106-104 overwinning uit het vuur te slepen.

In de voorgaande wedstrijd van de Warriors had coach Steve Kerr een aantal spelers rust gegeven. Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green en Andre Iguodala stonden allemaal aan de kant tegen de San Antonio Spurs. Het was ook een signaal naar de selectie dat Kerr niet tevreden was over het spel van zijn team in de laatste wedstrijden.

Tegen de 76ers leek het lange tijd weer mis te gaan. Bij rust stond Philadelphia met 58-59 voor, maar in het derde kwart werd een gat van zestien punten geslagen. De Warriors verdienen enige lof voor het feit dat zij terug wisten te knokken van deze achterstand, maar het is een kampioenskandidaat onwaardig om in eigen huis zoveel problemen met een ploeg als Philadelphia te hebben.

Stephen Curry kwam op zijn 29e verjaardag tot 29 punten. Klay Thompson schoot 28 punten bij elkaar. De Splash Brothers schoten samen een prima 10 uit 22 driepunters raak. Sleutel in de overwinning was de all-round wedstrijd van Draymond Green. De forward noteerde 20 punten, 8 rebounds, 8 assists, 4 steals en 6 blocks.

Bij Philadelphia werd Dario Saric met 25 punten topscorer. De Kroatische rookie zorgt voor iets minder hoofdpijn bij de mensen die mogen stemmen over de individuele prijzen in de NBA. Zijn ploeggenoot Joel Embiid is zonder twijfel de beste rookie, maar hij heeft dit seizoen nog niet de helft van de wedstrijden gespeeld. Het goede spel van Saric de laatste weken maakt hem tot een acceptabele kandidaat voor de eervolle prijs van rookie van het jaar.

Stephen Curry en de Warriors winnen. Met moeite. Bron: YouTube

Een andere prijs waar dit jaar volop om gestreden wordt is die van meest waardevolle speler. Russell Westbrook is hard op weg om zijn criticasters de mond te snoeren en zich op te werpen als voornaamste kanshebber voor deze prijs. In Brooklyn won de Oklahoma City Thunder eenvoudig met 104-122. Westbrook was goed voor 25 punten, 12 rebounds en liefst 19 assists. Het dreef het publiek in Brooklyn ertoe om “MVP, MVP” te roepen bij balbezit van Westbrook. Dit soort aanmoedigingen in een uitwedstrijd zijn een zeldzaamheid. Kobe Bryant viel deze eer nog wel eens ten deel.

Het lijk erop dat het Westbrook echt gaat lukken om Oscar Robertson te evenaren. ‘The Big O’ slaagde er 55 jaar geleden als enige speler in de geschiedenis van de NBA in om over een heel seizoen gemiddeld een triple double te noteren. Robertson kwam destijds tot 30,8 punten, 12,5 rebounds en 11,4 assists gemiddeld. Met nog vijftien wedstrijden te gaan staat Westbrook op 31,8 punten, 10,6 rebounds en 10,3 assists.

In eigen huis overdonderden de Cleveland Cavaliers de Detroit Pistons. De regerende NBA kampioen scoorde de eerste tien driepunters die ze namen en miste van de eerste 26 schoten slechts driemaal. Als bij een sterke ploeg de schoten ook nog vallen, dan valt er voor een tegenstander weinig eer te behalen. Detroit keek bij rust tegen een 74-48 achterstand aan.

In de tweede helft werd er rustiger aan gedaan, de wedstrijd eindigde in een 128-96 overwinning voor de Cavaliers. LeBron James hoefde in de tweede helft nauwelijks te spelen en hij stond eindelijk weer eens minder dan dertig minuten op het veld. James was alsnog goed voor een triple double, de viervoudig MVP kwam tot 16 punten, 11 rebounds en 12 assists.

Bij de Cavaliers maakte Larry Sanders zijn rentree. De center werd aangetrokken nadat Andrew Bogut in de eerste minuut die hij voor de Cavaliers speelde zijn been brak. De terugkeer van Sanders mag opmerkelijk genoemd worden.

De 2 meter 11 lange Sanders werd in 2010 door Milwaukee gedraft. Na een paar moeizame jaren begon hij zich razendsnel te ontwikkelen tot één van de beste verdedigers op zijn positie. De Bucks beloonden hun jonge ster door hem een contract voor 4 jaar en 44 miljoen dollar aan te bieden.

Sanders beleefde echter geen plezier aan de sport. Hij kampte met depressies en angststoornissen en gebruikte marihuana. Dat laatste kwam hem op een schorsing door de NBA te staan. Na voor de tweede keer positief te testen op marihuana besloot Sanders af te zien van zijn miljoenencontract en de sport vaarwel te zeggen. Sander wilde zich richten op zijn hobby’s: schilderen en schrijven.

De laatste maanden begon de sport toch weer te kriebelen en Sanders stelde zich beschikbaar voor een terugkeer. Geen enkele ploeg hapte toe, totdat de Cavaliers ernstig om een center verlegen zaten. In de laatste twee minuten van de wedstrijd mocht Sanders nog even het veld opkomen. Zijn debuut leverde hem een luid applaus op. Tot scoren kwam de center niet.

9. Portland Trail Blazers 29-37
  10. Minnesota Timberwolves 28-38
  11. Dallas Mavericks 28-38
  12. New Orleans Pelicans 27-40
  13. Sacramento Kings 26-41
  14. Phoenix Suns 22-45
  15. Los Angeles Lakers 20-47