Turkije wil stappen tegen Nederlandse politie

Turkije eist gerechtelijke stappen tegen het "disproportionele" optreden van de Nederlandse politie tegen demonstrerende Turken. In een diplomatieke nota verlangt Turkije verder informatie over gewonde Turkse burgers, zo meldden bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

In Rotterdam raakten zeven mensen onder wie een agent gewond toen de politie optrad tegen relschoppers na het gedwongen vertrek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om de met Turkse vlaggen zwaaiende betogers bij het Turkse consulaat te verspreiden.

In de nota noemt Turkije het optreden tegen de minister een schending van de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. In dit verdrag is onder meer de onschendbaarheid van diplomaten geregeld.

De Nederlandse zaakgelastigde werd ontboden om het protest in ontvangst te nemen. De ambassadeur is momenteel niet in Turkije en hoeft van Ankara voorlopig ook niet terug te keren.

Amsterdam
De politie heeft zondagavond dertien personen aangehouden bij de demonstratie van Turkse Nederlanders in Amsterdam. Ze zaten maandagochtend allemaal nog vast, zei een woordvoerster. De arrestanten maakten deel uit van een groep van ongeveer 250 mensen die zondag op diverse plekken in de stad van zich liet horen naar aanleiding van het conflict tussen Nederland en Turkije.

De meeste aanhoudingen hadden aan het eind van de demonstratie plaats, onder meer vanwege het gooien van stenen naar de politie, het brengen van de Hitlergroet, opruiing, belediging en openlijke geweldpleging. Het protest werd uiteindelijk beëindigd op Plein 40-45 met een waterkanon van de politie.

Volgens de zegsvrouw liepen enkele betogers hierbij weliswaar een nat pak op, maar de mobiele eenheid heeft verder geen geweld gebruikt.

Turkije wil stappen tegen Nederlandse politie
Turkije wil stappen tegen Nederlandse politie (Foto: ANP)