Ruim tienduizend mensen de straat op voor Women's March Amsterdam

Zaterdagmiddag liepen ruim 10.000 mensen in Amsterdam mee in de Women's March Netherlands, een mars voor verdraagzaamheid en tegen haat.

De betoging ging om 13.00 uur van start op de Dam. Bekend feministe Marjan Sax riep voor aanvang van de mars de demonstranten toe: "We staan hier voor gelijken rechten, niet alleen voor vrouwen, maar voor alle kwetsbare groepen in de samenleving. Er is helemaal niets ouderwets aan solidariteit." Sax is Dolle Mina van het eerste uur en tevens medeoprichter van verschillende feministische stichtingen. Ook waren er korte speeches van onder anderen transrechtenactivist Vreer Verkerke en fotograaf des Vaderlands van 2015 Ahmet Polat.

De stoet, van volgens een schatting van de politie zo'n 15.000 man, liep van de Dam richting het Museumplein, het eindpunt van de mars. De betogers droegen spandoeken en borden met teksten als 'her body, her choice', 'oranje is liefde' en 'stem hoop, geen haat'. Er werden daarnaast tweeduizend oranje paraplu's uitgedeeld, waardoor het Amsterdamse centrum oranje kleurde. Op het Museumplein waren ook diverse poëzie- en muziekoptredens. Lijsttrekker van de Piratenpartij Ancilla van de Leest liep ook mee in de protestbijeenkomst.

De organisatie wil Nederlanders aanzetten om 15 maart vooral te gaan stemmen.