Yates de beste in eerste bergrit Parijs-Nice

Simon Yates heeft de zesde etappe gewonnen in Parijs-Nice. De Engelsman van Orica-Scott kwam solo aan in Fayence. Sergio Henao eindigde als tweede op zeventien seconden van Yates. Julian Alaphilippe blijft leider in Parijs-Nice

De Col de l’Espigoulier (eerste categorie) zorgde al van bij de start voor een stevige uitdunning. Op de top bestond het peloton nog maar uit zestig renners. In de afdaling en op het vlakke gedeelte kwamen de geloste renners weer terug aansluiten bij het peloton.

Met nog 145 kilometer te rijden ontstond er een kopgroep van acht renners: Alessandro De Marchi (BMC), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Winner Anacona en José Herrada (Movistar), Michael Valgren (Astana), Ben Swift (UAE Emirates), Sylvain Chavanel (Direct Energie) en Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Vital Concept). De acht kregen een maximale voorsprong van iets minder van vijf minuten van het peloton, waar Quick-Step Floors het tempo aangaf.

Alberto Contador ging op de eerste beklimming van de Col de Bourigaille met nog vijftig kilometer te gaan in de aanval. De Spanjaard werd al snel teruggehaald door Quick-Step Floors. Door het hoge tempo moest een groot deel van het peloton lossen, waaronder Steven Kruijswijk.

Op de tweede beklimming van de Col de Bourigaille werden de laatste vluchters (De Marchi en Sepulveda) door het hoge tempo van Team Sky. Met nog vijfhonderd meter te gaan tot aan de top van de Bourigaille ging Yates in de aanval.

De renner van Orica-Scott kreeg de de ruimte van de favorietengroep. Yates begon met 45 seconden voorsprong aan de slotklim van 1300 meter naar Fayence. In de achtervolging ging Richie Porte als eerste in de aanval. De Australiër kreeg Henao en Alaphilippe met zich mee. Henao was de volgende in de aanval en was te sterk voor Porte en Alaphilippe. De Colombiaans kampioen zou achttien seconden goed maken in het algemeen klassement op Alaphilippe.

Alaphilippe blijft wel leider in het algemeen klassement. De Fransman van Quick-Step Floors heeft een voorsprong van 36 seconden op Tony Gallopin. Henao volgt op 46 seconden.