Motorsportgrootheid Delhalle (35) verongelukt

De Franse motorcoureur Anthony Delhalle is donderdag om het leven gekomen. De grootheid uit de enduranceracerij begon aan een tweedaagse test met Suzuki op het Circuit Paul Armagnac in het Franse Nogaro, maar kwam daar zwaar ten val en brak zijn nek. Pogingen van hulpverleners om hem te redden mochten niet meer baten. Delhalle is slechts 35 jaar oud geworden.

Delhalle kwam voor het Suzuki Endurance Racing Team (SERT) al jaren uit in het wereldkampioenschap endurance. Met dat team pakte hij in de afgelopen jaren maar liefst vijf wereldtitels - 2011, 2012, 2013, 2014 en 2016 - en won hij diverse grote races. In 2004 debuteerde hij in de 24 uur van Le Mans, waar hij in 2011 en 2012 tweede werd. In 2014 en 2015 maakte Delhalle deel uit van het winnende team, telkens op een Suzuki GSX-R 1000. 

Ook de andere grote Franse 24-uursrace, de Bol d'Or, heeft Delhalle op de erelijst staan. Vorig jaar was hij er de beste, samen met Étienne Masson en Vincent Philippe, een van de beste endurancerijders ooit. Met Philippe en Freddy Foray won Delhalle in 2011 de Bol d'Or ook al eens. De test op het circuit van Nogaro was deze week bedoeld als voorbereiding op de 24 uur van Le Mans van volgende maand. 

"Anthony heeft ons na zijn zware val van vandaag verlaten", aldus een persbericht van SERT. "Onze sport is gevaarlijk en kan in elke bocht fataal zijn. Zowel technisch, met de motor, als organisatorisch, met het circuit, was niks mis." Volgens de berichten was het een fatale rijdersfout van Delhalle. "Hij ging te breed een bocht uit, waardoor zijn achterwiel op het gras terecht kwam. Zijn motor ging tegen het asfalt en hij maakte een aantal koprollen, waarbij Anthony een enorme klap op het hoofd kreeg."