Dertigste Tefaf trapt af

Circa 280 kunst- en antiekhandels en galerieën nemen deel aan de dertigste Tefaf, de internationale kunstbeurs in Maastricht die donderdagmiddag opent voor genodigden en van vrijdag 10 tot en met zondag 19 maart toegankelijk is voor iedereen.

Er zijn op de beurs stukken te koop uit 7000 jaar (kunst)geschiedenis. De Tefaf trok vorig jaar 75.000 bezoekers: museumvertegenwoordigers, privéverzamelaars, handelaren en kijkers. Volgens de organisatie werd er toen goed verkocht. Inmiddels is de kunstwereld opgeschrikt door de ontdekking van knappe vervalsingen. De Tefaf zegt uiterst waakzaam te zijn.

Uit het rapport Tefaf Art Market Report 2017 blijkt dat de hele internationale kunstmarkt er in 2016 bijna 1,7 procent op vooruitging en 45 miljard dollar omzette. Wel verliezen kunstveilingen snel terrein aan kunsthandelaren. Mensen die kunst willen verkopen, vinden het veelal prettiger om met een handelaar te werken. Door het internet vinden ze ook gemakkelijker hun weg.

In 2016 daalde de omzet van de veilingen met bijna 19 procent van een kleine 21 miljard dollar naar 17 miljard dollar, aldus het rapport.

Dertigste Tefaf trapt af
Dertigste Tefaf trapt af (Foto: ANP)