Trump: Obama is een slechte/zieke kerel

De Amerikaanse president Donald Trump noemt zijn voorganger Barack Obama een "slechte/zieke kerel". Trump haalde zaterdagmorgen uit naar Obama in een reeks tweets, waarin hij zijn voorganger beschuldigde van het laten afluisteren van zijn telefoon. Het zou gaan om telefoongesprekken die Trump in de Trump Tower in New York voerde in de aanloop naar de verkiezingen van november 2016. Volgens Trump heeft het afluisteren niets opgeleverd.

"Dit is Mccarthyisme", aldus Trump in een verwijzing naar de heksenjacht die de Republikeinse politicus Joseph McCarthy in de jaren vijftig van de vorige eeuw op touw zette tegen Amerikanen die hij verdacht van communistische sympathieën.

"Hoe diep is president Obama gezakt", twitterde Trump, die het vermeende afluisteren door Obama vergelijkt met de Watergate-affaire, het afluisterschandaal dat in het begin van de jaren zeventig leidde tot de val van president Richard Nixon.

Volgens Trump zou een goede advocaat een grote zaak van de kwestie kunnen maken. "Is het legaal dat een zittende president voorafgaand aan een verkiezing een race voor het presidentschap afluistert?", vraagt Trump zich af.

De president kwam niet met bewijzen op de proppen om zijn beschuldigingen aan het adres van Obama te onderbouwen. Volgens de krant The Washington Post heeft Trump mogelijk uitgehaald naar aanleiding van berichten op de uiterst rechtse nieuwssite Breitbart. Op de site werd gesuggereerd dat Obama in het najaar ,,methodes van een politiestaat´´ had gebruikt om het team van Trump in de gaten te houden.

Trump: Obama is een slechte/zieke kerel
Trump: Obama is een slechte/zieke kerel (Foto: ANP)