'PvdA wordt de grootste partij met 26 zetels'

Lodewijk Asscher gelooft erin dat de PvdA op 15 maart alsnog de grootste partij wordt. Hij deed deze voorspelling vandaag bij een debatreeks van het Twentse dagblad Tubantia. Hij ziet zijn partij 26 zetels halen, wat betekent dat het aantal zetels ongeveer zal moeten verdubbelen ten opzichte van de huidige peilingen.

Asscher voorziet kennelijk een linkse lente, want PvdA, GroenLinks, SP en D66 komen in zijn voorspelling samen tot 78 zetels. De VVD haalt er 25 (één minder dan de PvdA dus) en de PVV 19.

Premier Rutte deed bij Tubantia eergisteren al zijn voorspelling, waarbij hij zichzelf maarliefst 41 zetels toedichtte. In de peilingen schommelt de VVD rond de 28, dus Rutte is in absolute zetelaantallen ongeveer even optimistisch als zijn PvdA-collega. De door Rutte gewenste coalitie van VVD, CDA en D66 komt tot 73 zetels in zijn voorspelling, dus dat wordt een minderheidskabinet.

De VVD-lijsttrekker heeft blijkbaar geen idee wat hij moet verwachten van het aantal PVV-stemmers. In de Tubantia-voorspelling peilt hij 15 zetels voor Wilders en consorten, maar vandaag op campagne in Zeist liet Rutte zich ontvallen dat de kans 'levensgroot' is dat de PVV de grootste partij wordt. Samenwerking met de partij van Wilders sloot hij opnieuw uit: "Niet voor niks dat ik met die partij nooit meer zal samenwerken na deze verkiezingen."