FIA wil aanpassing omstreden ophanging F1-bolides

Autosportfederatie FIA wil nog voor het einde van de testweken de ophanging van alle Formule 1-bolides inspecteren. Naar verluidt heeft één team al aanpassingen moeten maken om aan de regels te voldoen.

Eind vorig jaar trok Ferrari aan de bel bij de FIA om duidelijkheid te krijgen over wat toegestaan is op het gebied van de ophanging, dit omdat enkele teams een hydraulisch systeem gemonteerd hadden dat de rijhoogte en aerodynamica van de auto's in zowel de bochten als op het rechte stuk aanpast. Omdat dit lijkt op de verboden actieve vering doet de FIA nu onderzoek.

Afgelopen seizoen reden Mercedes en Red Bull met het systeem rond dat hun zowel voordeel in de bochten als op het rechte stuk opleverde. Andere teams als McLaren en Williams zijn er dit jaar mee begonnen.

Voorafgaand aan de eerste test van het seizoen hebben de teams een schrijven van de FIA ontvangen wat wel en wat niet toegestaan is met betrekking tot de ophanging. Daarnaast zijn, om verrassingen in Australië te voorkomen, deze week in Barcelona inspecties gestart om de renstallen de tijd te geven aanpassingen te maken. Eén team moet nu al zaken gaan veranderen, waarbij in ieder geval Red Bull Racing ontkend heeft dat zij dit zijn, omdat daar nog inspectie plaats moet vinden.