'Red Bull begonnen met eenvoudig ontwerp'

De nieuwe Formule 1-auto van Red Bull Racing, de RB13, zal in de komende weken nog aanzienlijk doorontwikkeld worden. Volgens ontwerper Adrian Newey is hij begonnen met een 'eenvoudig' ontwerp en kunnen we voor de start van de eerste race nog de nodige extra zaken verwachten.

"Dit is de auto die we in gedachten hadden", zegt Newey. "Wat we niet weten is hoe de andere teams het gedaan hebben. Het is het gebruikelijke als er grote regelwijzigingen zijn: in de winter ben je druk met je eigen zaken bezig, maar je hebt geen idee wat de rest aan het doen is", aldus de ontwerper, die aangeeft dat de grootste uitdaging lag in het vinden welke kansen de nieuwe regels op aerodynamisch gebied creeëren.

Eén van de voornaamste verschillen tussen Red Bull's concurrent, Mercedes, en de rest lijkt te zijn dat het team van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas geen 'haaienvin' gebruikt - of dan toch een kleine versie daarvan. "Geen idee waarom ze dat zo hebben gedaan. Het is een groot verschil op het oog, maar aerodynamisch maakt het niet zo veel uit", stelt Newey. 

De RB13 is volgens hem ook nog zeker niet 'af'. "Er komen nog wel nieuwe onderdelen op ja. We wilden het eerst gewoon netjes en simpel houden, zodat we weten waar we mee moeten werken. Misschien is de auto van Mercedes wat meer volwassen, maar ik vind het prettig om met een simpele auto te beginnen en daar dan dingen aan toe te voegen. Als je al met een zeer gecompliceerde auto begint is het makkelijk om verdwaald te raken."