Na 15 jaar eindelijk goud voor 'Kombinierer' Kircheisen

Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie - heeft Duitsland wederom het goud gewonnen op de estafette in de noordse combinatie. Twee jaar terug wonnen de Duitsers na 27 jaar eindelijk weer estafettegoud, dit keer werd de titel in het Finse Lahti met overmacht verdedigd.

De Duitsers waren vooraf de absolute topfavorieten. Niet gek, aangezien met name Johannes Rydzek en Eric Frenzel vrijwel alle zeges dit seizoen verdelen, net als het goud en zilver in de eerste individuele wedstrijd deze week. Met Björn Kircheisen en Fabian Riessle hadden ze zelfs de hele top-4 van de individuele wedstrijd in de gelederen en dat ze niet te kloppen waren werd al snel duidelijk. Bij het schansspringen sprongen de Duitsers een voorsprong van 44 seconden bij elkaar op Japan en Frankrijk. De Oostenrijkers mochten 1:05 minuten na Duitsland vertrekken bij de 4x5 kilometer langlaufen, twee tellen later kon ook Noorwegen onderweg.

Kircheisen opende het langlaufbal voor de Duitsers en verzamelde nog een handje extra seconden voorsprong. Daarachter zaten Bernhard Gruber (Oostenrijk), Hideaki Nagai (Japan), Laurent Muhlethaler (Frankrijk) en de Noor Magnus Moan inmiddels bij elkaar, maar die landen werden bij de tweede groep langlaufers uit elkaar getrokken. Mikko Kokslien slingerde zijn Noorse turbo aan en nam een grote voorsprong op de Oostenrijker Mario Seidl en de verrassend sterk standhoudende Japanner Takehiro Watanabe. Frenzel bleef voor Duitsland op kop, 46 seconden voor Kokslien.

Om goud en zilver zou verder ook niet meer gestreden worden. Riessle en Magnus Krog bleven even ver van elkaar verwijderd en vervolgens kon wereldkampioen Rydzek het namens Duitsland afmaken. De Noorse slotloper Jørgen Gråbak eindigde op dik veertig seconden met het zilver voor zijn ploeg, maar achter hem werd stevig gestreden. De 38-jarige Finse legende Hannu Manninen, dit jaar na zes jaar afwezigheid teruggekeerd, voegde zich bij de groep, tot enthousiasme van het Finse publiek. Hij moest het tempo echter weer laten gaan op het moment dat Paul Gerstgraser anderhalve kilometer voor de finish het gas open draaide. Akito Watabe kon hem nog volgen, maar de Japanner moest zich op de streep gewonnen geven en kwam zoals zo vaak als vierde over de finish, achter het bronzen Oostenrijkse team. 

Voor Kircheisen was het een zeer bijzonder moment. De 33-jarige Duitser deed sinds zijn olympisch debuut in Salt Lake City in 2002 mee aan alle WK's en Olympische Spelen en won daar een grote rij medailles: drie keer olympisch zilver en één keer brons - allemaal met de estafette - naast acht keer zilver en drie keer brons op WK's. Altijd maakte hij deel uit van de Duitse estafetteploeg....behalve in 2015, toen eindelijk goud gewonnen werd. Kircheisen was dan ook begrijpelijk emotioneel na afloop, nu hij dan eindelijk goud binnen heeft. "Hier heb ik twintig jaar lang zo vreselijk hard voor gevochten", vertelde hij.