Ervaren Cairoli domineert en Herlings te veel last van blessure tijdens eerste manche

Achtvoudig wereldkampioen Antonio "Tony" Cairoli heeft de openingsmanche van het wereldkampioenschap motocross in Qatar gewonnen. Op vrijwel geen enkel moment in de MXGP-race is zijn leidende positie in gevaar geweest en de 31-jarige coureur wist de overwinning met gemak naar huis te rijden. De debuterende Nederlander Jeffrey Herlings eindigde dankzij een blessure op slechts een achttiende plaats.

Tony Cairoli kende de beste start en nam de leiding, voor Evgeny Bobryshev, regerend kampioen Tim Gajser en Clement Desalle. Herlings begon ijzersterk en rukte in anderhalve ronde al op van de zestiende naar de zesde plek. De 31-jarige Cairoli wist direct een gaatje tot de rest te creëren en zijn positie veilig te stellen. De rest van de race is de positie van de KTM-rijder niet meer serieus in gevaar geweest en reed hij moeiteloos naar de eerste podiumplek.

In de openingsfase van de manche wist MX2-kampioen Herlings aanvankelijk, ondanks zijn handblessure, de zesde plek vast te houden. Vrij snel kwam Fransman Gautier Paulin echter de druk bij de Brabander opvoeren. Na rondenlang getouwtrek om de zesde positie, trok uiteindelijk Paulin aan het langste eind en bleef de Nederlander een tijdje op de zevende plek steken.

Iets meer naar voren waren het Bobryshev, Desalle en Gajser die constant het gevecht met elkaar aangingen. Al snel na de start van de race brak de strijd voor de derde plek tussen Desalle en Gajser los, waaruit Desalle als overwinnaar uit de bus kwam. Het drietal zou elkaar de rest van manche niet uit het oog verliezen.

Halverwege de race maakte Herlings een fout en miste een bocht. Hierdoor zakte de Nederlander naar een twaalfde plek. Vanaf daar leek de MXGP-rookie het steeds moeilijker te krijgen en zagen we zijn positie sneller teruglopen. Ondanks dat de 22-jarige coureur de laatste vijf minuten nog steeds dertiende lag, leek zijn blessure hem in de slotfase enorm parten te spelen en kwam hij uiteindelijk als achttiende over de finish.

Voorin het veld was alles na de eerste helft nog steeds hetzelfde: ondanks enkele aanvallen wist Bobryshev vrijwel constant zijn tweede positie vast te houden en leek Desalle op een derde podiumplek af te rijden, net voor Gajser. In de laatste vijf minuten werd er echter toch nog hard gestreden om de podiumplaatsen. Na een korte strijd was het Bobryshev die het meeste verloor. Zowel de Fransman Desalle als regerend kampioen Gajser besloten nog hard te pushen en wisten de Rus in te halen, die dus uiteindelijk achter het net viste.

De tweede MXGP-race vindt vanavond Nederlandse tijd om 19:00u plaats. Deze is live te volgen op NOS.nl