14 Nederlanders naar UK Open, Kist gooit negendarter

Veertien Nederlandse darters hebben zich gekwalificeerd voor de UK Open, zo bleek na afloop van het einde van het zesde kwalificatietoernooi. Het zesde toernooi werd zondag gewonnen door Peter Wright en Christian Kist gooide een negendarter, de vijfde perfecte leg van dit weekend. 

Wright won van Steve Lennon, Kevin Painter, Dirk van Duijvenbode, John Henderson, Steve Beaton en Adrian Lewis. In de finale was de Schot met 6-3 te sterk voor James Wade. Met 35.000 pond heeft Wright het meeste geld bij elkaar weten te spelen. Kist verloor in de achtste finales van Adrian Lewis met 6-1. De enige leg die Kist won ging wel in negen pijlen uit, dat was al weer de vijfde negendarter van het weekend. Michael van Gerwen gooide twee perfecte legs. Verder gooiden Darren Webster en Ronny Huybrechts ook een negendarter. 

Van belang was het vooral om bij de top 32 te eindigen, want dat geeft je automatische plaatsing voor de derde ronde in het hoofdtoernooi. Van de Nederlanders wisten Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Christian Kist zich ook bij de beste 32 te spelen. Voor Jermaine Wattimena, Vincent Kamphuis, Yordi Meeuwisse, Jeffrey de Zwaan en Ron Meulenkamp zal het toernooi beginnen vanaf de eerste ronde. Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode, Jeffrey de Graaf en Jan Dekker stromen in de tweede ronde in. 

De UK Open staat van 3 tot en met 5 maart op het programma. De top 96 spelers van de zes kwalificatietoernooien hebben zich geplaatst voor de FA Cup of Darts. Ook diverse amateurs die zich via allerlei kwalificatietoernooien in Groot-Brittannië hebben geplaatst zullen deelnemen. n Minehead zullen een aantal grote namen ontbreken. Phil Taylor speelt in zijn afscheidsjaar geen vloertoernooien meer en zodoende heeft hij zich niet geplaatst voor de UK Open. Ryan de Vreede is de meest ongelukkige speler, want hij is als 97ste geëindigd op de Order of Merit. De Nederlander plaatste zich dus niet, wat ook het geval is voor een aantal bekende namen: Max Hopp, Robbie Green, Berry van Peer, Nathan Aspinall, Rowby-John Rodriguez, Dimitri van den Bergh, Paul Nicholson, John Part en Wes Newton.

UK Open Qualifier 6 - uitslagen vanaf de vierde ronde 
Peter Wright 6-1 Dirk van Duijvenbode
John Henderson 6-4 Simon Whitlock
Benito van de Pas 6-2 Robert Thornton
Steve Beaton 6-1 Vincent van der Voort
Joe Cullen 6-3 Michael Smith
Brendan Dolan 6-0 Mervyn King
Adrian Lewis 6-3 Gerwyn Price
Antonio Alcinas v Christian Kist
Raymond van Barneveld 6-3 Richard North
Kyle Anderson 6-3 Cristo Reyes
Alan Norris 6-3 Stephen Bunting
Ian White 6-5 Jamie Caven
Chris Quantock 6-2 Yordi Meeuwisse
Kim Huybrechts 6-2 Jonny Clayton
James Wade 6-5 Gary Anderson
Mick McGowan 6-4 Ryan Meikle

Achste finales
Peter Wright 6-4 John Henderson
Steve Beaton 6-1 Benito van de Pas
Brendan Dolan 6-3 Joe Cullen
Adrian Lewis 6-1 Christian Kist
Kyle Anderson 6-3 Raymond van Barneveld
Alan Norris 6-4 Ian White
Kim Huybrechts 6-5 Chris Quantock
James Wade 6-0 Mick McGowan

Kwartfinales
Peter Wright 6-2 Steve Beaton
Adrian Lewis 6-5 Brendan Dolan
Alan Norris 6-5 Kyle Anderson
James Wade 6-3 Kim Huybrechts

Halve finales
Peter Wright 6-5 Adrian Lewis
James Wade 6-1 Alan Norris

Finale
Peter Wright 6-3 James Wade