Stuhec skiet naar wereldtitel afdaling, Goggia gooit goud weg

Alpineskiester Ilka Stuhec heeft op het wereldkampioenschap in het Zwitserse St. Moritz de wereldtitel op de afdaling veroverd. De Sloveense, dit seizoen bezig met haar grote doorbraak, zegevierde in een wat gemankeerde wedstrijd.

De Zwitserse hoop op goud, Lara Gut, raakte zaterdag zwaar geblesseerd en kon niet starten. Vicewereldkampioene Anna Veith verscheen ook niet aan de start, waardoor er maar een handvol dames waren met een realistische kans op goud. 

De eerste die daarvan naar beneden ging was de Italiaanse Sofia Goggia, eveneens bezig met een grote doorbraak dit seizoen. Zoals altijd stortte Goggia zich vol risico naar beneden en waar dat vaak een podiumplek oplevert, wil dat ook nog wel eens voor hachelijke momenten zorgen. Dat gebeurde dit keer: ze was op weg naar een razendsnelle tijd, maar ging bijna onderuit, wist met haar skiën op elkaar nog te blijven staan, maar verloor grofweg een halve seconde.

Stephanie Venier uit Oostenrijk nam gelijk de leiding over van Goggia, maar vervolgens kwam Stuhec naar beneden. De Sloveense was razendsnel en dook 0,40 seconden onder de tijd van Venier. Lindsey Vonn probeerde voor het eerst in acht jaar WK-goud te veroveren, maar de Amerikaanse bleef steken op 0,45 tellen van Stuhec. Niemand kwam daar meer bij in de buurt en dus eindigde Goggia op 0,52 seconden - grofweg de tijd die ze bij haar fout verloor - op een pijnlijke vierde plek.