Ybeltje 'grenzen dicht' Berckmoes beschuldigt Zijlstra

Het gebeurt niet al te vaak dat de vuile was zo openlijk buitenhangt bij de VVD, maar nu is het raak: haalde het volstrekt onbekende Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam gisteren al de landelijke media door een behoorlijke dosis PVV-retoriek te spuien, vanmorgen deed ze het nog eens dunnetjes over door haar partij, fractieleider Halbe Zijlstra en ook de media te beschuldigen.

In een telefonisch interview met BNR Nieuwsradio geeft ze de pers de schuld van alle ophef: "dit is nu precies de manier waarop de mainstream media nieuws maken". Er zouden haar woorden in de mond zijn gelegd, en er zou geknipt zijn in het interview. Berckmoes gebruikte de term 'Eurabia', een complotachtige term die verwijst naar een islamiserend Europa, en vooral wordt gekoppeld aan Wilders' PVV. Onder 'kenners' zou het echter een volstrekt normaal begrip zijn, maar vanwege de link met Wilders zou het voor de journalisten makkelijk scoren zijn.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra mocht ook een beschuldiging in ontvangst nemen: zijn opmerking dat de uitspraken van Berckmoes "een goede reden" zijn waarom ze niet meer op de lijst staat, kwalificeerde ze als natrappen. Mark Rutte noemde de woorden van Zijlstra overigens 'verstandig', maar de VVD geeft verder geen commentaar op de laatste uitspraken van het fractielid.

Ze gaf in het interview ook aan, al langer slecht te liggen in de partij. Nadat ze zonder enig overleg een initiatiefwet in het AD publiceerde, moest ze tot haar eigen verbazing op het matje komen en mocht ze het voorstel niet meer indienen. Ze zou niet voldoende volgens de fractiediscipline werken.

Berckmoes staat niet op de kandidatenlijst van de VVD, en het kan niet worden ontkend dat ze met haar uitspraken wel erg openlijk solliciteert naar een plekje bij die andere grote rechtse islamkritische partij. Maar blijkbaar spreidt ze haar kansen: gisteravond dook ze ineens op bij een partijbijeenkomst van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, waar ze sprak over immigratie en over haar frustraties bij de VVD.