Ronde van Turkije in problemen door gebrek aan World Tour-teams

De Ronde van Turkije staat dit jaar voor het eerst op de kalender van de UCI World Tour, maar er zijn al gelijk grote problemen. De wedstrijd zou van 18 tot en met 23 april gehouden moeten worden met minimaal tien World Tour-teams.

Vooralsnog heeft welgeteld één World Tour-team zich aangemeld voor de wedstrijd. Ploegen hebben vaak al weinig zin om naar Turkije af te reizen, maar zaken als aanslagen en een mislukte staatsgreep helpen daar niet bepaald bij. De organisator reisde onlangs al af naar het WK veldrijden in Luxemburg om daar met hoge UCI-functionarissen te overleggen.

De organisatie van de wedstrijd ziet het liefst dat de Ronde van Turkije opgeschoven wordt naar later in het jaar. "Augustus gaat niet lukken, maar we hopen op oktober of november", aldus een woordvoerder van de Turkse wielerbond. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de UCI de wedstrijd dan nog op de World Tour-kalender zou laten staan. Het WK, de Ronde van Lombardije en een nietszeggend rondje in China staan in die periode ook al gepland en de kans op succes in november lijkt ook nihil. 

In de komende weken wordt verder gesproken over de toekomst van de wedstrijd, maar rooskleurig ziet het er niet uit. De Ronde van Turkije wordt bij wielerliefhebbers vaak gezien als een 'cultwedstrijd', waar renners nog wel eens schaamteloos naar de doping grijpen. Zo reed Ivailo Gabrovski in 2012 het hele peloton aan puin op de slotklim van de derde etappe, waarna hij het algemeen klassement won...tot hij aan de EPO bleek te zitten. Een jaar later was het de Turk Mustafa Sayar die de boel ongegeneerd op een hoop reed en niet veel later zijn eindzege in moest leveren door EPO-gebruik.