Terroristische aanval bij het Louvre

Bij het Louvre in Parijs is geschoten op iemand die binnen wilde dringen in de winkel van het museum. Een Franse militair heeft op de man geschoten en de man zou hierdoor gewond zijn.

Volgens persagentschap Reuters zou de man rond 9:45 uur geprobeerd hebben de winkel binnen te dringen met een tas of een koffer. Hij zou daarbij met een mes twee militairen hebben aangevallen, die daar op wacht stonden. Volgens een politiewoordvoerder riep hij hierbij "Alluha Akbar". De soldaten hebben hierna 5 schoten op de man afgevuurd. De aangevallen soldaat raakte lichtgewond aan zijn arm.

Hoewel de politie denkt dat de aanvaller alleen handelde, werd een tweede persoon opgepakt wegens "verdacht gedrag".

Het gebied rond het museum geëvacueerd en afgezet. Het metrostation bij het Louvre is ook gesloten. 

Update 22.30 uur
De man blijkt een Egyptenaar te zijn die 26 januari in Parijs is aangekomen met een toeristenvisum dat een maand geldig is. Hij woonde in Dubai. De machetes die hij gebruikte heeft hij zaterdag gekocht. Hij bewoonde een appartement in Parijs, dat justitie vandaag doorzocht heeft.

De Franse justitie behandelt dit als een terroristische aanslag. President Hollande prees de moed en vastberadenheid van de militairen.

Update 11.30 uur
De man zou vanmorgen het winkelcentrum Carroussel bij het Louvre hebben willen binnendringen met een rugzak. Bij zijn aanval zou hij een machete hebben gebruikt. De militairen hebben 5 schoten op de man gelost, die in z'n buik getroffen werd, en daarbij zwaar gewond raakte. De aangevallen militair raakte gewond aan zijn hoofd.

De 250 bezoekers die al in het museum waren moesten binnen blijven. Ze worden in kleine groepjes naar buiten gebracht zodra de omgeving weer veilig is, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse zaken.

"We hebben te maken met een aanval van een individu die duidelijk agressief was en een directe bedreiging vormde. De dingen die hij zei en deed, deden ons concluderen dat hij een terroristische aanval wilde uitvoeren", zei Michel Cadot, het hoofd van de politie in Parijs.