Ecclestone ontslagen als Formule 1-baas

Bernie Ecclestone is niet langer de baas van de Formule 1. De 86-jarige Brit heeft aan Duitse media laten weten dat hij niet meer aan het roer staat bij de Formula One Group. Dit maakt de weg vrij voor de nieuwe eigenaar Liberty Media om het roer drastisch om te gooien.

Dat Ecclestone een flinke stap terug moet doen leek zich in de afgelopen weken al af te tekenen. Liberty Media stuurde al aan op een nieuwe spil in de Formule 1 en nadat de overname in een stroomversnelling is geraakt door zowel de goedkeuring van de aandeelhouders van Liberty Media als de FIA stond de positie van Eccelstone zwaar onder druk. Nu lijkt voor hem alleen een baan als erevoorzitter te zijn weggelegd.

Ecclestone gaf aan Auto Motor und Sport aan noodgedwongen een stap terug te hebben gezet. "Vandaag ben ik afgezet. Het is officieel. Ik sta niet meer aan het roer van het bedrijf. Mijn positie zal door Chase Carey worden overgenomen." De Brit zelf wordt erepresident, al weet hij niet wat het betekent. "Mijn nieuwe functie is nu een populaire Amerikaanse term. Ik ben nu een soort erepresident, al weet ik niet eens wat dat precies inhoudt."

"Mijn dagen op kantoor zullen nu wat rustiger worden. Misschien bezoek ik nog wel eens een Grand Prix, ik heb immers toch genoeg vrienden in de Formule 1 en nog genoeg geld op zak om me een F1-kaartje te kunnen veroorloven."

De 62-jarige Carey zal nu het gezicht van de Formule 1 worden. De Amerikaan is vice-voorzitter van 21st Century Fox en gaat die functie combineren met de racerij. Hij moet de sport gaan helpen om te groeien in onder meer de social media.

De verwachting is dat ook Ross Brawn een belangrijke positie in zal gaan nemen. De voormalig hoofdengineer van Ferrari en oud-eigenaar van een eigen F1-team moet zowel het sportieve aspect als het contact met de F1-teams gaan bekleden.

Naar verwachting wordt het nieuws morgen bekrachtigd, waarmee officieel een einde komt aan 40 jaar hegemonie van Ecclestone in de Formule 1.

Bernie Ecclestone afgezet als Formule 1-baas (Pro Shots/Action Images)
Bernie Ecclestone afgezet als Formule 1-baas (Pro Shots/Action Images)