Volkert nu wel aanwezig bij rechtszitting

Met een vertraging van bijna een week is maandag toch de zaak tegen Volkert van der Graaf begonnen in de rechtbank in Amsterdam. De moordenaar van Pim Fortuyn is daarbij zelf ook aanwezig. Het Openbaar Ministerie wil dat hij weer de gevangenis in gaat, omdat hij de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating zou hebben geschonden.

De rechtbank hield die zaak afgelopen dinsdag aan omdat Van der Graaf wegens een stroomstoring en een verstoorde treinenloop niet tijdig in Amsterdam zou hebben kunnen komen. Volgens de rechtbank is zijn aanwezigheid cruciaal bij de behandeling van het verzoek.

Aan het begin van de zitting heeft de advocaat van Van der Graaf, Willem Jebbink, aangegeven dat Volkert wil dat de zitting achter gesloten deuren wordt behandeld. Jebbink doet het verzoek in verband met privacy. Het Openbaar (OM) Ministerie wil in de Amsterdamse rechtbank gesprekken laten horen van de wijze waarop volgens het OM de moordenaar van Pim Fortuyn het resocialisatieproces na zijn vrijlating tegenwerkt. "Dat zijn heel gedetailleerde gesprekken, die in vertrouwen zijn gevoerd."

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Zijn medewerking aan het reclasseringstoezicht zou "ontoereikend en niet-constructief"zijn.

Update 12:45 uur:
De rechtbank heeft besloten dat de rechtzaak deels openbaar en deels achter gesloten deuren gevoerd gaat worden. Er worden gesprekken voorgelezen die van der Graaf met de reclassering gevoerd heeft. Van der Graaf maakte daar met succes bezwaar tegen. De gesprekken worden nu achter gesloten deuren voorgelezen, het verhoor is openbaar.