Goud De Vries en Knegt op 500 meter op EK shorttrack

Dag twee van het EK shorttrack. Vandaag staan op het programma staan de 1500 meter, 500 meter en de halve finales van de ploegenachtervolging op het programma. Dylan Hoogerwerf, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hebben zich geplaatst voor beide afstanden. Dit bericht zal steeds worden bijgewerkt. 

Programma
14:02 Ladies - 1500 m - Semifinals
Suzanne Schulting plaatste zich eenvoudig voor de halve finales.  Schulting plaatste vijf ronden voor het eind de aanval en reed als eerste over de finish. Alleen Sofia Prosvirnova kon volgen en is als tweede door. In de tweede heat kwamen Yara van Kerkhof en Rianne de Vries kwamen in actie en beide dames hebben zich geplaatst voor de B-finale. Publieksfavoriete Arianna Fontana en de Hongaarse Petra Jaszapati gingen als eerste en tweede over de finish. 

Ook Lucia Peretti en Ekaterina Konstantinova mogen naar de finale, zij werden eerste en tweede in de derde heat. 

14:19 Men - 1500 m - Semifinals
In de eerste halve finale wisten de Hongaren Shaoang Liu en Viktor Knoch zich te plaatsen voor de finale ten koste van de Russen Victor An en Alexander Shulginov. Vanuit de tweede halve finale mochten Shaolin Sandor Liu en Semen Elistratov naar de finale. Alle Nederlanders zaten in de derde halve finale.  

Sjinkie Knegt wist zich eenvoudig te plaatsen voor de finale. Dylan Hoogerwerf werd derde en mag naar de B-finale. Daan Breeuwsma zette één keer de aanval in, maar dat leverde niets op. Hij werd zevende en is klaar. Ook naar de finale de Vladislav Bykanov, Hij komt uit Israel, maar traint met de groep van Jeroen Otter en is dus bekend voor de Nederlanders.

14:51 Ladies - 1500 m - Finals 
Rianne de Vries wint de B-finale, goed voor de zevende plek overall en twee punten voor de ranking. Yara van Kerkhof werd vierde en tiende overall. 

In de A-finale waren het de Russinnen die lange tijd op kop bleven en maakten de wedstrijd hard. Schulting kon bijblijven, maar in het slot van de finale raakte ze verstrikt in de groep en moest dat uiteindelijk bekopen met een vierde plaats op dit EK. Goud ging er uiteindelijk naar de Italiaanse Arianna Fontana, zilver is er voor Sofia Prosvirnova (Rus) en het brons ging naar Lucia Peretti (Ita). 

15:05 Men - 1500 m - Finals
Dylan Hoogerwerf wordt op de B-finale achter Victor An tweede en pakt daarmee een punt voor het eindklassement. 

Een harde A-finale. Sjinkie Knegt reed in de finale achterin, maar kwam vijf ronden voor het eind kwam bij langszij en maar werd gehinderd door een Hongaar. Een ronde later kwam Knegt zelf in de problemen en kwam ten val. In zijn val hinderde hij de Hongaren en werd daarovor bestraft met een penalty. Daardoor moest Knegt genoegen nemen met de zesde plaats op de langste afstand. 

De winnaar van het duel Knegt vs de Hongaren werd uiteindelijk Semen Elistratov. De Rus profiteerde van dat duel en ging met de winst naar huis. Het zilver is voor Shaoang Liu (Hon) en het brons voor Vladisav Bykanov (Hon). 

15:33 Ladies - 500 m - Quarterfinals
Rianne de Vries trekt van kop af aan door in de eerste kwartfinale en won de rit. Sofia Prosvinova werd tweede en mag ook door. Yara van Kerkhof werd in deze heat derde en werd uitgeschakeld. Suzenne Schulting gebruikte in de laatste heat dezelfde tactiek als De Vries en won ook haar kwartfinale. 

15:45 Men - 500 m - Quarterfinals
In de eerste heat kwamen Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf het ijs op. Breeuwsma kwam ten val en lag eruit. Hoogerwerf werd tweede achter Semen Elistratov en mag naar de halve finale.

Sjinkie Knegt schaatste zijn frustratie van de 1500 meter eruit en won met meters afstand zijn kwartfinale. Vladislav Bykanov mag als weede door gevolgd door een advanced van Alexander Shulginov. 

16:11 Ladies - 500 m - Semifinals
Rianne de Vries kwam in actie in de eerste halve finale en bleef de hele race op kop. Ze won voor Charlotte Gilbartin (G-B) en Sofia Prosvinova (Rus).

Voor Suzanne Schulting begon op de gunstigste positie, maar moest de koppositie direct afstaan aan Fontana. Halverwege de wedstrijd probeerde Schulting Fontana weer in te halen, maar deed dat onreglementair en werd daarvoor bestraft met een penalty. Fontana werd daardoor tweede en mag naar de finale. Voor Schulting zit deze afstand, en daarmee een kans op de Europese titel, erop. 

16:19 Men - 500 m - Semifinals
Bij de mannen wist Dylan Hoogerwerf zich verrassend te plaatsen voor de  finale. Dit ten koste van Semen Elistratov, de winnaar van de 1500 meter, werd derde en moet naar de B-finale. De strijd om de Europese titel is daarmee weer helemaal open. Sandor Shaolin Liu won uiteindelijk de eerste halve finale. 

Sjinkie Knegt haalde ook de finale. Hij won van kop af de race. Victor An mag als tweede door en Shang Liu en Vladislav Bykanov liggen eruit, wat gunstig is voor de titelkansen van Knegt.  

16:41 Ladies - 500 m - Finals
Rianne de Vries heeft goud gewonnen op de 500 meter. Een sensatie op de tweede afstand van het EK. Ze ging van kop af als eerste weg. Halverwege de rit kwam Arianna Fontana haar voorbij, maar ging vervolgens onderuit. De Vries kon zo eenvoudig naar het goud schaatsen. 

De Vries pakt met deze zege 34 punten en klimt naar de tweede plaats in het algemeen klassement (36 punten in totaal). Fontana leidt met 42 punten. Schulting staat na de eerste dag zevende met acht punten. 

16:51 Men - 500 m - Finals
Sjinkie Knegt heeft de 500 meter op zijn naam geschreven. De tweevoudig Europees kampioen kwam in de finale niet als eerste uit de bocht, maar zag koploper Shaolin Sandor Liu weggelijden. Dylan Hoogerwerf werd uiteindelijk knap tweede en het afstandsbrons is er voor Victor An. 

In het algemeen klassement gaat Semen Elistratov met 39 punten aan de leiding. Knegt volgt met 36 punten en Hoogerwerf is derde met 22 punten. Zondag staat er nog de 1000 meter en de superfinale op het programma. Hoogerwerf heeft zich echter niet geplaatst voor het hoofdtoernooi van de kilometer, maar door deze score zal hij sowieso de superfinale mogen rijden. Alleen de acht beste schaatsers na drie afstanden plaatsen zich voor de superfinale. 

17:15 Ladies - 3000 m Relay - Semifinals
De Nederlandse relayvrouwen liggen de hele race op kop en lijken de rit gemakkelijk te winnen, totdat Suzanne Schulting tegen de boarding knalt. Het lijkt einde wedstrijd, maar de jury geeft Rusland een straf en bepaalt dat Nederland alsnog naar de finale mag. Rusland kreeg de penalty voor het hinderen van Italië. De Italianen wonnen uiteindelijk de heat. Zondag gaat de finale tussen Italië, Nederland, Hongarije en Tsjechië 

Schulting heeft bij de val haar linkerelleboog geblesseerd. Ze is naar het ziekenhuis gebracht voor een röntgenfoto, maar volgens de fysio valt de schade waarschijnlijk mee. Of ze zondag in actie zou kunnen komen, moet later blijken. 

17:29 Men - 5000 m Relay - Semifinals
De Nederlandse relayploeg heeft zich net als de vrouwenploeg geplaatst voor de finale op het EK. De Hongaren wonnen weliswaar de heat, maar Nederland deed wat het moest doen en dat was bij de eerste twee eindigen. Dat lukte heel simpel. De Britten en de Wit-Russen waren kansloos en rijden zondag de B-finale.