Judobond sluit Franssen uit van internationale wedstrijden

Judo Bond Nederland (JBN) heeft besloten om judoka Juul Franssen uit de nationale topsportselectie te zetten. Hierdoor kan ze niet deelnemen aan internationale wedstrijden en trainingsstages met de bond. Reden is een verschil van inzicht over de te volgen route richting de Olympische Spelen van 2020.

Het onderwerp van de discussie is de centralisatie, waar al jaren heibel om is, maar wat sinds september jl. een feit is. "De bond wil dat alle trainingen op Papendal worden gevolgd, anders volgt uitsluiting. Juul wil zich daar wel aan houden, maar kan niet volledig aan de eis van de bond voldoen. Ze traint zo'n twee keer per week op Papendal, maar studeert in Rotterdam en volgt daar dus ook trainingen", aldus Hetteke Frima van NL Sporter, een organisatie die opkomt voor de belangen van topsporters.

"Ze kan niet elke keer naar Arnhem komen als haar studie in Rotterdam is. We zijn op een punt beland dat de bond niet meer met Juul wil praten. De deur is dichtgedaan." De huidige nummer zes in de klasse tot 63 kilogram is het niet eens met het besluit en bekijkt eventuele juridische volgstappen. "Ik wou alles op alles zetten om er in Tokyo voor Nederland bij te zijn, dat wordt mij nu afgenomen. Daar kan en wil ik me niet bij neerleggen en ik ga dan ook samen met NL Sporter en advocaat Wil van Megen kijken wat de juridische mogelijkheden zijn."

Bovendien heeft NOC*NSF op verzoek van de JBN de A-status van Franssen beëindigd, waardoor zij geen aanspraak meer kan maken op voorzieningen die haar topsport carrière ondersteunen.

Juul Franssen hier in actie. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Juul Franssen hier in actie. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)